Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Waspak en prismabril in Basisvakopleiding Glasbewassing

Vanaf 2022 wordt het examen Basisvakopleiding Glasbewassing aangepast en moet een kandidaat het telescopisch wassysteem met een waspak en een prismabril uitvoeren. Dat meldt de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS). "Daarmee wordt een stap gezet om de glasbewassing minder zwaar te maken."

De eind- en toetstermen voor de Basisvakopleiding Glasbewassing zijn daarvoor aangepast. De stap is opmerkelijk, want lange tijd werd de telescoopsteel als een niet ergonomisch instrument gezien. Nu in combinatie met het waspak en de prismabril komt het geheel dus wel in de basisopleiding en in het examen. De eind- en toetstermen voor de Basisvakopleiding Glasbewassing zijn daarvoor aangepast.

In uitzonderingen gebruiken

Het telescopisch wassysteem mag in uitzonderingen gebruikt worden voor glasbewassing. Dat staat in het Arboconvenant voor de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche. Tot voor kort mochten medewerkers een bepaald aantal vierkante meters per dag reinigen. Dit is veranderd naar een maximaal aantal uren per dag. Is de werkhoogte tussen de 3,5 en 7 meter hoogte? Dan is de maximale werktijd vier uur per dag. Is de hoogte tussen de 7 en 13,5 meter? Dan mag er maximaal twee uur per dag mee gewerkt worden. Overigens is een combinatie tussen de uren mogelijk. Zoals twee uur tot een hoogte van 7 meter en één uur boven de 7 meter. In dat geval tellen de uren boven de 7 metergrens dubbel.

Lees hier de brochure over veilig werken met de wassteel.

Arbeidsinspectie: "Glasbewassing doe je niet zomaar"

Specialisme Nieuws

Arbeidsinspectie: "Glasbewassing doe je niet zomaar"

Glasbewassing is een vak apart, ook binnen de schoonmaak. Het specialisme kent dan ook zijn eigen arbeidsrisico’s, zoals werken op hoogte en fysieke belasting. Werkgevers in de glasbewassing moeten zich daarom aan strikte regels houden. De Nederlandse Arbeidsinspectie trekt momenteel het land door om te controleren hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
Arbocatalogus Veilig Werken op Hoogte (VWOH) vernieuwd

Overig Nieuws

Arbocatalogus Veilig Werken op Hoogte (VWOH) vernieuwd

Bij het werken op hoogte is veiligheid van groot belang. Om beter aan te sluiten bij de praktijk zijn vernieuwingen in de Arbocatalogus VWOH doorgevoerd, meldt Schoonmakend Nederland.  Volg Service Management op LinkedIn:
Inspectie SZW: aandacht voor laaggeletterdheid, hotelschoonmaak en wasstelen

Ondernemen Verdieping

Inspectie SZW: aandacht voor laaggeletterdheid, hotelschoonmaak en wasstelen

In het nieuwe jaarplan van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschrijft de inspectie het beleid voor 2021. Daarbij is ook aandacht voor het handhaven van de corona-maatregelen. Volg Service Management op LinkedIn:
Video: zo gebruik je de wassteel op een veilige manier

Specialisme Verdieping

Video: zo gebruik je de wassteel op een veilige manier

De wassteel methode, ook wel bekend als het osmose systeem, tuckeren of telescopische waspaal, is één van de manieren om glazen op hoogte te wassen. Aan deze manier van werken zitten echter regels vast, vooral vanwege de zware fysieke belasting. Michiel de Reus, eigenaar van Int-Ext Glasbewassing en bestuurslid bij OSB AWOG, laat in een video van OSB zien hoe je de wassteel op een veilige en verantwoorde manier gebruikt. Volg Service Management op LinkedIn:

Laatste nieuws

Specialisme

Partners