Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Wat verdien je per uur met schoonmaken als vakantiebaantje?

De zomer is aangebroken en voor veel jongeren betekent dat zoeken naar een vakantiebaantje. De schoonmaak is daarvoor een logische keuze, want per uur verdien je met schoonmaken al snel 2,5 keer méér dan met andere vakantiebaantjes.

Dat meldt Schoonmakend Nederland. De branchevereniging zet momenteel vol in op het aantrekken van jongeren voor het schoonmaakvak.

Schoonmaak verdient 2,5 keer meer dan horeca of supermarkt

Door een verhoging van het jeugdloon (van maar liefst 40%), de mogelijkheid om direct je vakantiegeld en -dagen ‘all in’ uitbetaald te krijgen én wekelijkse uitbetaling loont het om tijdens de zomermaanden (en daarna natuurlijk ook) aan de slag te gaan als schoonmaker. Een student of scholier van 17 jaar of jonger begint op 11,36 per uur ‘all-in’. Dat is tweeënhalf keer meer dan andere (vakantie)banen. In de tabel zie je de vergelijking van het uurloon in de schoonmaak met andere branches.

Uurloon schoonmaak vakantiebaantje versus uurlonen in andere branches zoals horeca en in de supermarkt
Bron: Schoonmakend Nederland

Dringend behoefte aan nieuwe instroom

Piet Adema, voorzitter Schoonmakend Nederland: "De schoonmaakbranche vergrijst. Er is dringend behoefte aan nieuwe instroom. Met het verhogen van het jeugdloon maken we het werk in de schoonmaak nog aantrekkelijker. Helemaal ten opzichte van andere branches die veel vakantiewerk bieden aan jongeren, zoals horeca en de supermarkten."

Snuffelen aan schoonmaakvak

De investering in hogere uurlonen voor jongeren betaalt zich op twee manieren terug voor ondernemers in de schoonmaakbranche. Ten eerste in het aantrekken van jonge medewerkers. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat als je al eens eerder in de schoonmaak gewerkt hebt, je sneller geneigd bent weer in de branche terug te keren.

Adema: "Met goedbetaald vakantiewerk, willen we scholieren en studenten aan ons mooie vak laten snuffelen. Ook na het vakantiewerk hebben we jongeren tenslotte veel te bieden. Veel schoonmaakwerk is parttime: een paar uur in de ochtend of avond. Dit maakt ons werk de perfecte bijbaan voor studenten en scholieren."

Lees ook

Meest recent

Branche

Partners