Update cao-schoonmaak onderhandelingen: "Het gat is nog groot"

Cao-onderhandelingen in coronatijd vergt veel aanpassingsvermogen. Dit ondervonden CNV, FNV en Schoonmakend Nederland maandag 29 november tijdens de zevende onderhandelingsdag in Zaltbommel. Centraal stond de reactie van de vakbonden op (link: https://servicemanagement.nl/sector/cao-schoonmaak-werkgevers-willen-in-2-5-jaar-naar-14-euro text: het loonbod dat werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland afgelopen week deed).

“Het is erg onhandig, moet ik toegeven”, zegt Fedde Monsma, manager Cao, Arbeidsverhoudingen en Projecten van Schoonmakend Nederland, als hij praat over de noodzakelijke coronamaatregelen. “Je zit in verschillende zalen, hebt mondkapjes op en heel onhandig was het dat het hotel waarin we zaten om vijf uur ’s middags de deuren moest sluiten. We waren nog niet uitgesproken, maar toch moesten we de gesprekken staken.”

De goudberg is niet oneindig.

Reactie op loonbod

Schoonmakend Nederland deed afgelopen week het loonbod waarin de werkgevers willen toewerken naar 14 euro in de hoogste loonschaal in 2,5 jaar tijd. Een bod dat gezien moet worden in samenhang met het gehele pakket, schetste Monsma afgelopen week. De vakbonden kwamen maandag tijdens de onderhandelingen met een reactie en die stelde Monsma teleur. “Er is door de vakbonden vooral gekeken naar financiële onderwerpen en niet naar het integrale voorstel. Daar hadden we wel op gehoopt.”

Er werd name gesproken over de loonstijging, de eindejaaruitkering, eerder stoppen met werken en de toeslagen voor hotelschoonmakers. “Het gat tussen wat wij en de vakbonden willen is nog heel groot. Wij willen in tweeënhalf jaar tijd toewerken naar 14 euro en de vakbonden willen daar snel komen. Dat levert extra kosten op. Er moet een evenwicht zijn. Een eindejaarsuitkering van 8,3 procent dat de vakbonden willen is ook te gortig. Dat is bijna een maandsalaris erbij. De goudberg is niet oneindig”, stelt Monsma.

Eerder stoppen met werken

De partijen zijn wel dichterbij elkaar gekomen wat betreft eerder stoppen met werken. De zogeheten RVU-regeling geldt voor maximaal één jaar voor de ingangsdatum van de AOW-gerechtigde leeftijd. “De vakbonden zien dit graag drie jaar worden en de mogelijke tussenoplossing is twee jaar. Hier gaan wij verder over nadenken en uitrekenen wat de gevolgen hiervan zijn.”

Onzekerheid

De coronapandemie hakt erin voor schoonmaakondernemers en dat maakt het onderhandelen lastig, benadrukt Monsma. “Ondernemers in de horeca en toerisme houden hun hart vast wat er mogelijk allemaal weer aan zit te komen. Linksom of rechtsom volgen er weer problemen en daar moeten wij in de cao-onderhandelingen wel rekening mee houden. Wij hebben goed gekeken naar wat mogelijk en betaalbaar is voor ondernemers en het loonaanbod is bovengemiddeld.”

Gemoedelijke gesprekken

Ondanks de grote verschillen die er nog zijn tussen te partijen verlopen de gesprekken gemoedelijk. Monsma: “Het zijn goede gesprekken. Ondanks dat er vanuit de vakbonden teleurstelling was op ons voorstel, is er respect voor elkaar. Persoonlijk en zakelijk kunnen we van elkaar scheiden.”

Het is zaak om keuzes te maken.

1 januari haalbaar?

Het streven is om op 1 januari een nieuwe cao te hebben. Is dat nog haalbaar? Monsma: “Wij hebben nog precies een maand de tijd om tot een akkoord te komen. Het is zaak om keuzes te maken. Als je alles wat je op je verlanglijstje hebt staan wilt hebben, gaat het lang duren.”

Komende vrijdag onderhandelen CNV, FNV en Schoonmakend Nederland verder over de nieuwe CAO.