Onderhandelingen schoonmaak-cao: dit is de inzet van CNV

Onderhandelingen schoonmaak-cao: dit is de inzet van CNV

De eerste stap op de weg naar een nieuwe schoonmaak-cao is nu echt gezet. CNV Vakmensen heeft namelijk haar 'wijzigingsvoorstellen' op tafel gelegd.

Als het aan CNV ligt, geldt de nieuwe cao-schoonmaak van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023. Een looptijd van twee jaar dus.

Jaarlijkse loonsverhoging van 5 procent

Wat direct opvalt tussen de voorstellen, is de loonsverhoging. De vakbond stelt namelijk voor om de lonen met ingang van 1 januari 2022 én op 1 januari 2023 met 5 procent te verhogen. In totaal een stijging van maar liefst 10 procent in 2 jaar tijd.

Ook stelt CNV voor dat de minimale uitbetaling per object per opkomst 1 uur is. En de vakbond wil de jeugdlonen afschaffen.

Duurzame inzetbaarheid in cao-schoonmaak

De vakbond besteedt in haar voorstellen voor de nieuwe cao-schoonmaak veel aandacht aan duurzame inzetbaarheid. Zo wil CNV de regeling vervroegd uittreden (RVU) zo inrichten dat uitvoerenden 3 jaar voor hun AOW-leeftijd vervroegd kunnen stoppen met werken. Om medewerkers hierover indivueel te adviseren, zouden er binnen de sector pensioenconsulenten aangesteld moeten worden.

Verder stelt CNV voor om onderzoek te doen naar het effect van de oplopende leeftijd binnen de sector op de ervaren werkdruk en om in de cao-schoonmaak op te nemen dat medewerkers buiten hun afgesproken werktijden niet bereikbaar hoeven te zijn.

Basisopleiding schoonmaak regelmatig herhalen

Wat in de categorie opleidingen opvalt, is dat de vakbond voorstelt dat er een herhalingscursus op de basisopleiding koomt die iedereen één keer per vijf jaar moet volgen.

Verder ziet CNV graag dat iedere nieuwe leidinggevende verplicht de opleiding gaat volgen en dat de regeling voor het opleiden van medewerkers voor werk buiten de sector in de nieuwe cao een vervolg krijgt.

Verdere voorstellen

Verdere voorstellen van de CNV op een rijtje:

  • De totale reistijd woon-werk kan maximaal de helft van de werktijd zijn, met een max van 1,5 uur per dag.
  • Tijdens gebruik van de regeling langdurig zorgverlof krijgen medewerkers 70 procent doorbetaald.
  • De toeslagen voor het werken op bijzondere uren dienen voor alle medewerkers onder de cao (dus nadrukkelijk ook hotelschoonmakers) hetzelfde te zijn.
  • Het aantal min-uren in het hotel deel beperken tot max 2 weken contracturen.
  • Geef medewerkers de mogelijkheid om extra gewerkte uren (dus de uren boven de contracturen) als Tijd voor Tijd uren te laten opbouwen.
  • Verhoog de werkgeversbijdrage via de normale systematiek,
  • Indien de medewerker bereid is de was te doen voor hun object, wordt er een vergoeding van vijf euro per week afgesproken.

CNV-leden ondervraagd

De voorstellen zijn onder meer gebaseerd op een enquete van de vakbond onder haar leden. De redactie van Service Management heeft de resultaten hiervan mogen inzien en deelt de interessantste inzichten.

Er wordt bijvoorbeeld vaak redelijk negatief gesproken over de kleine contracten in de schoonmaak. Maar uit de enquete van CNV blijkt dat zo'n 66 procent van de werknemers gewoon tevreden is het met aantal uren dat zij werken. En 18 procent zou zelfs mínder willen werken. Slechts 16 procent zou graag meer uren willen werken.

Schoonmakers willen opleiding volgen

Ook interessant is dat meer dan een derde (38 procent) van de schoonmaakmedewerkers aangeeft graag nog een schoonmaakopleiding te willen volgen, bovenop de basisopleiding. Vooral de training voor leidinggevenden wordt in dat kader veel genoemd.

Daarnaast ziet 32 procent een opleiding buíten de schoonmaakbranche wel zitten.

Hoe nu verder?

Vakbond FNV treedt naar verwachting ook deze week naar buiten met hun inzet voor de nieuwe schoonmaak-cao.

Op 4 oktober gaan de sociale partners (CNV, FNV en Schoonmakend Nederland) voor het eerst met elkaar om de tafel zitten om te onderhandelen.