Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Minister SZW verklaart cao-schoonmaak algemeen verbindend

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (foto) heeft de cao-schoonmaak algemeen verbindend verklaard en heeft dus de bezwaren van mkb-brancheorganisatie Schoonmaken is een Vak (SIEV) naast zich neergelegd.

Dat valt op te maken uit de bekendmakingen in de Staatscourant. De Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS) had namens Schoonmakend Nederland en vakbonden FNV en CNV gevraagd om een algemeen verbinding verklaring. Daarop kwam van SieV een schriftelijk dispensatieverzoek. In de Staatscourant valt te lezen: "Dit verzoek is afgewezen in de vorm van een afzonderlijke beschikking conform de Algemene wet bestuursrecht. De beschikking is op dezelfde dag als waarop dit besluit tot algemeenverbindendverklaring is genomen aan de desbetreffende dispensatieverzoeker en aan de verzoeker tot algemeenverbindendverklaring verzonden." Daarmee gaat de cao voor alle schoonmaak- en glazenwassersbedrijven in Nederland gelden.

SieV bracht twee artikelen uit de nieuwe cao onder de aandacht van minister Van Gennip . Voorzitter Raymond Kouwenberg: “Het gaat om de artikelen over de reiskosten voor schoonmaakmedewerkers die op Schiphol werken en de nieuwe op te nemen vrije dag op niet-christelijke dagen. Beide hebben wij als zeer discriminerend beoordeeld.”

Waarom Schiphol een betere vergoeding?

Hij vervolgde: “Waarom een locatie als Schiphol een betere reiskostenvergoeding geven dan de rest van Nederland? Als er één locatie goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, dan is het Schiphol. Zet dat eens naast een werkgever, die zijn werknemers voor hun schoonmaakwerk naar de Maasvlakte moet sturen. Deze medewerkers krijgen dus een lagere vergoeding dan hun collega’s die op Schiphol werken.”

Het staat er wel

Als tweede punt attendeerde SieV de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de nieuwe vrije dag. “De nieuwe schoonmaak-cao biedt de mogelijkheid om een vrije dag op een niet-christelijke feestdag op te nemen", legt Kouwenberg uit. "Bijvoorbeeld voor een Dankdag voor het Gewas, Suikerfeest, Jom Kippoer of Loofhuttenfeest. Deze dagen kunnen nu aangemerkt worden als feestdag, maar Goede Vrijdag niet. Christenen hebben dan niet het recht om vrij te nemen op bijvoorbeeld Goede Vrijdag. Het klinkt flauw, maar in de letter van de tekst staat het er wel.”

Waarom de minster de bezwaren ter zijde heeft geschoven, is niet bekend. Service Management vroeg om deze argumentatie bij het ministerie van SZW. Die reageerde bij monde van mevrouw P. van Eyck: "SieV heeft een verzoek tot dispensatie van de algemeenverbindendverklaring van de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf bij het Ministerie ingediend. Naar aanleiding van dat verzoek is een beslissing genomen. Die beslissing is aan SieV gestuurd en aan partijen bij de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Wij mogen aan derden geen informatie verschaffen over de inhoud van dispensatiebeschikkingen."

Geen inhoudelijke reactie

Daarmee is er nog geen inhoudelijke argumentatie over waarom de twee punten die door SieV zijn aangedragen, terzijde zijn geschoven. Voorzitter Kouwenberg van SieV zegt ook geen inhoudelijke reactie te hebben ontvangen. "Inhoudelijk hebben RAS en CNV op ons bezwaar gereageerd. Hierop hebben wij aanvullende informatie gestuurd naar het ministerie. Bij het ministerie liggen dan ook nog vragen die nog niet beantwoord zijn. Het is dan ook opmerkelijk dat de CAO al algemeen verbindend wordt verklaard en deze vragen onbeantwoord zijn."

Tot 1 juli 2024

Dit besluit tot de algemeen verbindend verklaring loopt tot 1 juli 2024. Het artikel over contractswisseling (artikel 38) is zelfs tot en met 31 december 2025 AVV-verklaard. "Vanwege de rechtszekerheid, voor zowel werkgevers als werknemers, is er door cao-partijen gekozen voor een langere AVV van het contractswisselingsartikel", stelt Schoonmakend Nederland.

Schoonmakend Nederland over zzp'ers: "Ongelijke concurrentie door verschillende regels"

Ondernemen Nieuws

Schoonmakend Nederland over zzp'ers: "Ongelijke concurrentie door verschillende regels"

Schoonmakend Nederland heeft een brief gestuurd naar de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer. In de brief attendeert de branchevereniging de commissie op de verschillen in regelgeving tussen de zzp'er en de werknemer in loondienst en stelt dat dit leidt tot een ongelijke concurrentiepositie in de schoonmaaksector.
Landal betaalt schoonmakers CSU meer reiskosten na CNV-actie

Branche Nieuws

Landal betaalt schoonmakers CSU meer reiskosten na CNV-actie

"Hoge brandstofprijzen zorgen voor grote problemen bij werknemers die afhankelijk zijn van eigen vervoer om op hun werk te komen", stelt CNV Vakmensen. "Dat geldt bijvoorbeeld voor schoonmakers op vakantieparken, die vaak op afgelegen locaties liggen. Landal GreenParks komt nu na – na afstemming met schoonmaakbedrijf CSU en op aandringen van CNV Vakmensen – als eerste over de brug met een betere reiskostenregeling voor de schoonmakers."
Kouwenberg (SieV): "Verdeeldheid schoonmaakbranche neemt toe"

Branche Blog

Kouwenberg (SieV): "Verdeeldheid schoonmaakbranche neemt toe"

Raymond Kouwenberg, voorzitter van mkb-branchevereniging Schoonmaken Is Een Vak (SIEV), reageert op het besluit over de zomertoeslag voor Schiphol-medewerkers zonder overleg met de cao-partners, de stakingen onder de hotel- en vliegtuigschoonmakers en de niet-reactie op de cao-voorstellen van SIEV door de minister SZW, Karien van Gennip. Zijn brief lees je hieronder:
CNV dreigt met acties op vakantieparken vanwege reiskostenvergoeding

Branche Nieuws

CNV dreigt met acties op vakantieparken vanwege reiskostenvergoeding

Vakbond CNV Vakmensen dreigt met acties, zoals korte werkonderbrekingen en stakingen, als schoonmaakbedrijven niet met een hogere reiskostenvergoeding komen voor hun personeel op vakantieparken. Daardoor dreigen in de vakantieperiode huisjes niet of later te worden schoongemaakt, waardoor het kan voorkomen dat vakantievierders langer op het opleveren van hun vakantiewoning moeten wachten.
Wat verdien je per uur met schoonmaken als vakantiebaantje?

Branche Nieuws

Wat verdien je per uur met schoonmaken als vakantiebaantje?

De zomer is aangebroken en voor veel jongeren betekent dat zoeken naar een vakantiebaantje. De schoonmaak is daarvoor een logische keuze, want per uur verdien je met schoonmaken al snel 2,5 keer méér dan met andere vakantiebaantjes.

Meest recent

Branche

Partners