Welke subsidies kun je aanvragen voor werknemers met een arbeidsbeperking?

Welke subsidies kun je aanvragen voor werknemers met een arbeidsbeperking?

Voor veel mensen met een arbeidsbeperking is het ondanks de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds moeilijk om aan een baan te komen. Dat terwijl werkgevers volgend de banenwet een bepaald percentage aan werknemers met ziekte of handicap in het personeelsbestand moeten hebben staan. Gelukkig kun je als werkgever aanspraak maken op verschillende subsidies, waardoor het gemakkelijker wordt mensen met een arbeidsbeperking op te nemen in je organisatie. Zeven subsidies op een rij.

Cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau laten zien dar mensen met een arbeidsbeperking nog steeds moeilijk een baan kunnen vinden. Ondanks de huidige krapte, vonden niet meer mensen uit deze groep een baan dan voorgaande jaren. Werkgevers hebben naar eigen zeggen moeite functies te matchen met mensen met een arbeidsbeperking. Daarnaast zijn veel subsidieregelingen nog vrij onbekend.

1. Loonkostensubsidie

Ten eerste is er de loonkostensubsidie. Voor deze subsidie kom je in aanmerking als een werknemer door zijn of haar beperking minder productief is dan een werknemer zonder die beperking. Je vraagt de subsidie aan bij de gemeente waar de werknemer staat ingeschreven, waarna er een arbeidsdeskundige langskomt om met beide partijen te spreken. Als de loonkostensubsidie wordt toegekend, krijg je als werkgever een maximale vergoeding van 70 procent van het minimumloon.

2. Loondispensatie

Loondispensatie is specifiek gericht op Wajongers en moet je aanvragen bij het UWV. Verder werkt het bijna hetzelfde als de loonkostensubsidie: er komt een arbeidsdeskundige langs om de situatie te bekijken, waarna je gecompenseerd wordt voor een deel van de loonkosten van de werknemer die minder werk aankan.

3. No-riskpolis

Bij een werknemer met een arbeidsbeperking, loop je meer risico dat die werknemer helemaal uitvalt. Daarom is de no-riskpolis van het UWV in het leven geroepen. Dit betekent dat als een werknemer uitvalt, je 70 tot 100 procent van het dagloon van die werknemer terugkrijgt. Je hoeft voor deze werknemer geen hogere premie te betalen en je hoeft ook geen aparte no-riskpolis af te sluiten. Je moet bij ziekte van de werknemer alleen de aanvraag van de polis doen bij het UWV.

4. Loonkostenvoordelen

Als je iemand in dienst neemt uit een van de volgende doelgroepen, kun je aanspraak maken op loonkostenvoordelen:

  • Werknemers van 56 jaar en ouder
  • Mensen met een arbeidsbeperking die je nieuw in dienst neemt
  • Mensen met een arbeidsbeperking die worden herplaatst
  • Werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak en scholingsbelemmerden

Loonkostenvoordelen kunnen voor de laatste groep oplopen tot tweeduizend euro per jaar voor maximaal drie jaar. De voordelen voor de andere drie groepen kunnen oplopen tot zesduizend euro per jaar voor maximaal drie jaar. Het is de medewerker die de aanvraag moet doen bij de gemeente (oudere werknemers) of het UWV (de andere drie groepen). Vervolgens kun je de op je Belastingaangifte invullen dat je in aanmerking komt voor loonkostenvoordelen.

5. Aanpassen werkplek

Er zijn voldoende situaties waarin mensen met een arbeidsbeperking productief kunnen werken met een kleine aanpassing van de werkplek. Denk aan een aangepast bureau, een aangepast toilet of een traplift. Deze hulpmiddelen kun je laten vergoeden als je de betreffende werknemer aanneemt voor langer dan een half jaar. Let wel op: dat moet je vooraf doen. Je vraagt deze hulpmiddelen aan via het UWV, die werkt met eigen leveranciers. Sommige hulpmiddelen moet een werknemer zelf aanvragen. Hieronder vallen onder andere een jobcoach of taxivervoer naar en van het werk.

6. Jobcoach

Onder de vorige subsidie werd hij al even genoemd: de jobcoach. Veel mensen met een arbeidsbeperking hebben, zeker bij het starten van een nieuwe baan, extra of andere begeleiding nodig dan nieuwe werknemers zonder beperking. In dit geval kan een jobcoach uitkomst bieden. Het kan hierbij gaan om een interne of externe jobcoach. Een interne coach komt vanuit de eigen organisatie en heeft vaak een speciale training gevolgd om hiervoor gekwalificeerd te zijn. Een externe jobcoach komt invliegen vanuit een jobcoachorganisatie. Voor beide soorten kun je subsidie aanvragen bij het UWV. Voor de interne jobcoach doet de werkgever dat, voor de externe jobcoach de werknemer.

7. Proefplaatsing zonder loon

Met alle goede intenties om een arbeidsbeperkte aan te nemen, kan er soms twijfel bestaan of diegene past bij de functie. In dat geval kun je samen met diegene, zolang hij of zij op dat moment een uitkering ontvangt, een proefplaatsing aanvragen bij het UWV. Het idee is dat de kandidaat een maand of twee op proef komt werken bij je bedrijf met behoud van uitkering. Daarna beslis je of je de werknemer voor langere periode wilt aannemen. Dit moet dan voor minimaal zes maanden met een contract zonder proeftijd.

Bron: PW Net