Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Schoonmaakbedrijf Frisse Kater is immuun voor ranzigheid

Het verhaal van Tugrul Cirakoglu (26) is bepaald geen alledaags verhaal. Maar zijn schoonmaakbedrijf Frisse Kater is ook geen alledaags schoonmaakbedrijf. Het bedrijf uit Amsterdam houdt zich onder meer bezig met het reinigen van locaties waar een flink feestje gevierd is. Hoe extremer, hoe beter …

Huisfeesten, bruiloften, studentenfeesten, bedrijfsfeesten, seksfeesten. Als iemand weet dat mensen als beesten tekeer kunnen gaan, is het Cirakoglu wel. Of het went? Hij moet er een beetje om lachen. Van vloeren bezaaid met lege flessen, kapotte glazen, etensresten en peuken is hij niet zo snel meer onder de indruk. “We komen wel ergere dingen tegen.” Feestvierders die over hun nek gaan. Gasten die de gang gebruiken als wc omdat het toilet verstopt is. Rondslingerende condooms met inhoud. Je kunt het zo gek niet bedenken of Frisse Kater krijgt ermee te maken. “Met dit soort ranzigheid kan ik wel leven. Ik ben er ondertussen immuun voor geworden.”

Het probleem zit wel eens in de mensen die aanwezig zijn op de plek die onder handen genomen moet worden. “Ze hebben lang niet altijd hun roes uitgeslapen. Soms kom je vreemde gasten tegen, die nog onder invloed zijn van drank of drugs en agressief zijn. Soms sta je voor de deur en doet iemand in zijn of haar nakie open. Je weet nooit wat je aantreft.” Dat is de reden dat er altijd in duo’s gewerkt wordt. Dat werkt niet alleen veel sneller en efficiënter, je voorkomt er ook problemen mee. “Je wilt niet beschuldigd worden van diefstal, of in een andere vervelende situatie belanden. Denk aan vechtpartijen of dronken vrouwen die je willen bespringen.”

Schoonmaakbedrijf geboren uit nood

Aanvankelijk was het helemaal niet zijn bedoeling om een schoonmaakbedrijf te beginnen, vertelt Cirakoglu. “Het is uit nood geboren. Ik heb de opleiding International Business gevolgd. Na de aansluitende master ging ik op zoek naar een baan. Ik had veel ervaring opgedaan, goede stages achter de rug in binnen- en buitenland, maar kreeg toch de ene na de andere afwijzing in de bus. Zonder dat ik een duidelijk antwoord kreeg waarom ik niet uitgenodigd werd. Ik zat thuis en kwam gewoonweg niet aan de bak. Dat was heel teleurstellend en frustrerend.” Achteroverleunen en de hand ophouden zat niet in zijn aard en hij besloot op zoek te gaan naar een mogelijkheid om met bescheiden middelen een eigen bedrijf te starten.

Gat in de markt

“Online kwam ik in aanraking met een Amerikaans bedrijf dat schoonmaakte bij studenten na een huisfeest. Het leek erop alsof ze een gat in de markt hadden gevonden. Ik keek rond of er in Nederland concurrentie was op dat gebied en vond niks. Ik dacht: why not? Wat heb ik te verliezen? Het businessplan klopte in mijn ogen.”

Frisse Kater bestaat inmiddels twee jaar en in die periode is het Cirakoglu voor de wind gegaan. “De zaken gaan goed, we hebben met ons team van vier personen meer dan voldoende werk en er is veel aandacht voor wat we doen.” Enkele maanden geleden kwam de Duitse televisiezender ZDF op bezoek om te filmen en ook in eigen land hebben heel wat kranten en radio- en tv-zenders aandacht besteed aan het bedrijf. “Ranzige verhalen scoren nu eenmaal. Dat is een feit.”

Stappenplan

Kortweg bestaat het reinigen van een locatie uit zes stappen. “We zijn 24/7 bereikbaar, dus het is voor ons van tevoren altijd even aftasten met wat voor situatie we te maken hebben.” Vooraf is het nauwelijks in te schatten hoeveel tijd de schoonmaakploeg bezig is om alles spic en span te krijgen. “Dat is van veel zaken afhankelijk. We weten vooraf niet wat we aantreffen.” Na het verzamelen van de rommel, worden de vloeren geveegd. Vervolgens staat het reinigen van wc’s en badkamers op het programma, gevolgd door de grote schoonmaak van de feestlocatie. Tafels, stoelen, andere meubelen en de keuken worden daarbij grondig gereinigd. Zelfs de afwas wordt gedaan. Daarna staat het tweede deel van de vloerreiniging op het programma. Eerst stofzuigen en vervolgens een dieptereiniging. Vervolgens doen we de inspectie en overleggen we met de opdrachtgever of alles naar wens is.”

Zijn algemene inkopen doet Cirakoglu voornamelijk bij groothandel Hijman in Amsterdam, maar het komt ook regelmatig voor dat ze machines, materialen en middelen elders in binnen- en buitenland moeten inkopen in verband met de extreme aard van hun werkzaamheden. “Dat is voor ons vaak ook een kwestie van uitproberen. Met een mild middel voor het oplossen van toiletontstoppingen red je het meestal niet, daarvoor is een hardnekkigere variant nodig. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor hulpmiddelen die desinfecteren of extreme geuren verwijderen. Wat we doen is geen standaard schoonmaakwerk, aan standaard reinigingsmiddelen heb je meestal niet genoeg.” Ook de stof- en waterzuigers krijgen het zwaar te verduren. “Een basismodel voldoet niet voor het werk dat we uitvoeren, ze moeten echt heel wat meer dan alleen stof en vloeistof kunnen zuigen.”

Trauma- & biohazardreiniging

Het reinigen van feestlocaties vormt de hoofdmoot, maar inmiddels heeft Frisse Kater zich ook gespecialiseerd in trauma- & biohazardreiniging. “Ik heb de training gevolgd omdat het in mijn ogen een goede aanvulling is op het werk dat we al doen. Mensen vragen me wel vaker of ik het niet moeilijk vind om een plaats delict schoon te maken, of een huis waar iemand is overleden. Maar ik kan me goed afsluiten voor wat er op een bepaalde plek is gebeurd. Een voordeel vind ik vooral dat we in alle rust ons werk kunnen doen. Dat is bij het schoonmaken van feestlocaties vaak wel anders.”

De telefoon gaat en een potentiële klant meldt zich. “Een festivallocatie schoonmaken waar 5000 gasten komen? Ja, dat moet wel kunnen. Ik zal wat zaken voor u op een rijtje zetten.” Het gaat de hele dag door. “Laatst belde iemand ons dronken op om te vragen of wij hem midden in de nacht van Groningen naar zijn huis in Amsterdam konden brengen. Die had kennelijk niet door dat we een schoonmaakbedrijf zijn”, lacht Cirakoglu. “Je weet nooit wie er belt en wat voor vraag er komt. Ik ben ondertussen wel wat gewend en sta nergens meer van te kijken. Dat maakt het voor mij juist ook zo leuk. Saai is het namelijk nooit!”

Lees ook:
‘Crime scene cleaning doe je niet voor de sensatie’

 

Laatste nieuws

Ondernemen

Partners