Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Minimumloon in één keer met 10,15% omhoog

Het kabinet zegt werken lonender te willen maken en voert voor het eerst sinds de invoering in 1969 een extra verhoging door van het minimumloon. Daardoor gaat het minimumloon op 1 januari 2023, in tegenstelling tot het eerdere voornemen, in één keer omhoog met 10,15%. De ministerraad heeft daar op voorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag mee ingestemd.

Ook positieve gevolgen voor uitkeringsgerechtigden

Door de bijzondere verhoging van het wettelijk minimumloon (WML) met 8,05% komt het minimumloon (samen met de reguliere halfjaarlijkse indexatie, op basis van de contractloonstijging) per 1 januari 2023 uit op €12,40 bruto per uur bij een 36-urige werkweek. Dat is een totale stijging van 10,15%. Het kabinet had eerder dit jaar al besloten om alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW, bijstand en de Wajong, mee te verhogen. Hierdoor heeft de minimumloonsverhoging ook positieve gevolgen voor het inkomen van uitkeringsgerechtigden en AOW’ers.

Weerbaarder maken

Vanwege de uitzonderlijk hoge inflatie en de gevolgen daarvan op het besteedbaar inkomen van Nederlanders, besloot het kabinet op Prinsjesdag om het minimumloon in één keer te verhogen. Het kabinet in een persbericht: "Dat is nodig om mensen met lagere en midden inkomens perspectief te bieden en ze weerbaarder te maken tegen (eventuele) financiële tegenslagen. Het kabinet verwacht dat er een overloopeffect zal zijn, waardoor ook werknemers met een inkomen vlak boven het minimumloon hier profijt van zullen hebben."

Algemene Maatregel van Bestuur

De aanpassing van het minimumloon kan vanwege de bijzondere omstandigheden worden geregeld via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in plaats van een wetswijziging. Een AMvB kan sneller worden gerealiseerd en betekent ook dat alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de bijstand en de Wajong, automatisch meestijgen.

Wettelijk minimumuurloon

Het minimumloon wordt momenteel per maand vastgesteld. Daarom heeft een werknemer die 40 uur per week werkt een lager minimumuurloon dan iemand die 36 uur per week werkt. Om dit te veranderen dienden de PvdA en GroenLinks eerder een initiatiefwetsvoorstel in voor een wettelijk minimumuurloon. Dit voorstel is door het kabinet omarmd in het coalitieakkoord en recentelijk in de Tweede Kamer aangenomen. Daardoor zal er per 1 januari 2024 sprake zijn van een wettelijk minimumuurloon. Dat betekent dat het minimuurloon vanaf dat moment hetzelfde is, ongeacht de lengte van de werkweek.

Piet Adema (Schoonmakend Nederland) over miljoenennota: “Goed voor onze schoonmakers, zorgwekkend voor onze ondernemers”

Branche Nieuws

Piet Adema (Schoonmakend Nederland) over miljoenennota: “Goed voor onze schoonmakers, zorgwekkend voor onze ondernemers”

Voorzitter van branchevereniging Schoonmakend Nederland Piet Adema reageert op de website van de vereniging op de miljoenennota die het kabinet afgelopen dinsdag presenteerde tijdens Prinsjesdag. “Goed dat het kabinet met een fors pakket aan maatregelen actie onderneemt om de koopkracht van burgers te verbeteren.”
Prinsjesdag 2022: dit moeten schoonmaakondernemers weten

Ondernemen Nieuws

Prinsjesdag 2022: dit moeten schoonmaakondernemers weten

Op Prinsjesdag, dinsdag 20 september, werden traditiegetrouw de plannen en begrotingen voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Wat betekent dit voor jou als schoonmaakondernemer? Service Management zet het op een rijtje.
Schoonmakend Nederland over Prinsjesdag: "Teleurgesteld over achterblijven hervorming arbeidsmarkt"

Branche Nieuws

Schoonmakend Nederland over Prinsjesdag: "Teleurgesteld over achterblijven hervorming arbeidsmarkt"

"Het is teleurstellend dat het kabinet en de kamer niet voortvarender zijn om de arbeidsmarkt aantrekkelijker te maken", schrijft Piet Adema, voorzitter van Schoonmakend Nederland, op de website van de branchevereniging in reactie op de gepresenteerde plannen tijdens Prinsjesdag.
Prinsjesdag 2021: dit moeten schoonmaakondernemers weten

Ondernemen Verdieping

Prinsjesdag 2021: dit moeten schoonmaakondernemers weten

Op Prinsjesdag, dinsdag 21 september, werden traditiegetrouw de plannen en begrotingen voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Wat betekent dit voor jou als schoonmaakondernemer? Service Management zet het op een rijtje.
Mogelijk 4,5 tot 5,5 procent prijsverhoging in 2021

Ondernemen Verdieping

Mogelijk 4,5 tot 5,5 procent prijsverhoging in 2021

Nu de Rijksbegroting voor 2021 op Prinsjesdag bekend is gemaakt kan een deel van de indexeringspuzzel weer worden gelegd. Schoonmaak is immers een arbeidsintensieve industrie waardoor sociale lasten een significante rol spelen, zoals we vorig jaar ook met de WAB hebben gemerkt.Volg Service Management op LinkedIn:

Laatste nieuws

Ondernemen

Partners