Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Lockdowns leiden tot veel minder verkoop en verhuur kantoren

In 2020 heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat er veel minder kantoorruimte is verhuurd en verkocht. Uit een rapport van Dynamis bleek dat het opnamevolume 41 procent lager lag in 2020. Via leden van makelaarsvereniging NVM werd een kwart minder kantoorruimte verkocht of verhuurd. Volg Service Management op LinkedIn:

Kantorenmarkt vier grote steden hardst geraakt

Door het vele thuiswerken kunnen met name grote bedrijven moeilijk inschatten wat hun toekomstige behoefte aan kantoorruimte is. De klap van de coronacrisis komt hierdoor het hardst aan in de vier grootste steden van Nederland, waar vooral verhuizingen van grotere bedrijven het marktbeeld bepalen. In deze steden is in 2020 de helft minder kantoorruimte in gebruik genomen dan in 2019.

NVM stelt dat er nog zo een 5,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaat. Opvallend genoeg verkochten en verhuurden NVM-makelaars ongeveer even veel winkelruimtes als in 2019, ondanks gekelderde verkoopcijfers van veel winkeliers tijdens de pandemie. Waar makelaars in de Randstad minder winkelpanden konden slijten, steeg de verhuur en verkoop in Noord-Brabant en Overijssel.

Uitdaging voor schoonmaakbranche

Vorige week voorspelde ABN Amro dat er voor schoonmaakbedrijven een structurele uitdaging ontstaat. Door de verwachte structurele stijging in thuiswerken ligt een snellere daling van de hoeveelheid kantooroppervlakte in het verschiet. Hier gaat een daling in het aantal vierkante meters kantoorschoonmaak mee gepaard. De bank stelt dat schoonmaakbedrijven proberen dit op te vangen door hun activiteiten verbreden. Bijvoorbeeld door naast het schoonmaken ook de groenverzorging en de beveiliging te leveren.

Lees ook:

Laatste nieuws

Ondernemen

Partners