Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Verontreiniging opsporen met UV

Het opsporen van onzichtbare verontreiniging in de vorm van bijvoorbeeld bacteriën of biofilm is vaak een tijdrovende klus. Speciale technieken met UV kunnen soelaas bieden.

"Met name voedselverwerkers en de medische gezondheidszorg hebben een veel voorkomend probleem bij het detecteren van bacteriën en biofilms. Het opsporen is tijdrovend en kost veel geld", begint Dennis Loeffen van UV Solutions.

Onnauwkeurig en vervuilend

"Momenteel wordt het meten van actief groeiende micro-organismen uitgevoerd door middel van adenosinetrifosfaat of ATP", vervolgt hij. "Dit proces geeft goede resultaten, maar is gevoelig voor onnauwkeurigheden doordat fysiek op kleinere oppervlakten uitstrijkjes worden afgenomen. Dit geeft geen realistisch beeld van de werkelijke situatie op het oppervlak."

Lees ook

Loeffen vertelt dat er ook weleens fluorescerende markers en gels worden gebruikt. "Maar deze zijn niet milieuvriendelijk en ook hierbij heb je te maken met een minieme omvang van het fysieke testgebied."

Visuele inspectie

Volgens hem is visuele inspectie de meest eenvoudige methode om vervuiling op te sporen. Daarom ontwikkelde zijn organisatie de zogenoemde Bactiscans. "Door gebruik te maken van unieke spectrum UV-techniek, kan verontreiniging met de aanwezigheid van biofilms, schimmels en bacteriën direct gelokaliseerd worden."

Open deze Digimagazine in een nieuw venster

Middelen & materialen

Partners