Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Biedt het veiligheidsinformatieblad van reinigingsmiddelen voldoende veiligheid?

Als je het veiligheidsinformatieblad (Vib) van de leverancier van reinigingsmiddelen meegeeft aan je medewerkers, ben je dan veilig bezig? “Nee, dat is niet het geval”, stelt Marten Kops van de NVZ. Het Vib moet wel beschikbaar zijn, maar daarnaast zijn andere -heldere- instructies ook nodig. Volg Service Management op LinkedIn:

  “Als werkgever ben je vanuit de Arbowet ervoor verantwoordelijk je werknemers op begrijpelijke, simpele wijze te voorzien van informatie over veilig werken. Het veiligheidsinformatieblad is voor menig werknemer te ingewikkeld”, legt Kops uit.

Heldere werkplekinstructies gaan verder dan veiligheidsinformatieblad

“Hoewel het Vib wel beschikbaar moet zijn voor de werknemer, moet je als werkgever ook heldere werkplekinstructies opstellen voor de werknemer, bijvoorbeeld via een Werkplekinstructiekaart (WIK) . Hierbij moet voor de risico’s van het product gebruik gemaakt worden van de informatie uit het Vib en van het etiket. Ook moet bij werkplekinstructies rekening gehouden worden met andere risico’s op de werkplek zelf, die niet gerelateerd zijn aan het product.”

 

 


LEES OOK:
> Schoonmaak werkt met gevaarlijke stoffen: “Je kunt er niet genoeg voor waarschuwen”
> Zo werk je veilig met gevaarlijke stoffen
> Chemische reinigingsmiddelen: noodzakelijk kwaad of zinloos gevaar?


 

Middelen & materialen

Partners