Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

NVZ waarschuwt: markt reinigings- en desinfectiemiddelen blijft onder grote druk

Enkele grondstofprijzen dalen en dat is goed nieuws voor de markt van reinigings- en desinfectiemiddelen. Toch is er nog geen reden om in juichen uit te barsten, waarschuwt brancheorganisatie NVZ. De prijzen zijn gemiddeld genomen nog altijd significant hoger dan twee jaar geleden. Bovendien zijn er nog andere uitdagingen om te overwinnen, zoals de toenemende regeldruk, de stijging van de lonen en de krapte op de arbeidsmarkt.

Door het interen op reserves hebben bedrijven, met name in het mkb, het hoofd boven water weten te houden, aldus de NVZ. "Helaas is de ademruimte zeer beperkt, ondanks de lichte stabilisatie van de grondstoffenmarkt. Dit komt mede door aanhoudende uitdagingen in de arbeidsmarkt: de noodzakelijke maar zeer sterke stijging van lonen en de schaarste van personeel. Daarnaast blijven de energiekosten voorlopig ook nog op een historisch hoog niveau. De komende tijd wordt geen significante verbetering van deze situatie verwacht."

Lees ook

Productie duurzamer en toekomstbestendig te maken

De brancheorganisatie onderstreept het belang om de reserves voor producenten van reinigings- en desinfectiemiddelen aan te vullen. "Er moeten investeringen gedaan worden om de productie duurzamer en toekomstbestendig te maken. De pandemie en oorlog laten zien hoe kwetsbaar toeleveringsketens kunnen zijn, met name op het gebied van grondstoffen. Buitenproportionele regeldruk en een ronduit slecht vestigingsklimaat hebben veel producenten van grondstoffen naar landen buiten de EU gejaagd. Geopolitieke spanningen hebben hierdoor grote invloed op de toeleveringsketens en alternatieve leveranciers zijn moeilijk te vinden."

Hoge regeldruk

De hoge regeldruk zorgt daarnaast voor enorme administratieve lasten, zo geeft de brancheorganisatie aan. "Ontwikkelingen in Europese en Nederlandse regelgeving brengen alleen maar meer onzekerheid en hoge (vaak onnodige) administratieve lasten in de nabije toekomst. Dit terwijl de oorlog en pandemie juist hebben laten zien dat duurzame productie van essentiële producten binnen de EU van groot strategisch belang is. Voor een gezonde markt heeft het bedrijfsleven ademruimte nodig."

Nieuwe aanpak vloeronderhoud zorgt voor blijde gezichten in Radboudumc

Specialisme Nieuws

Nieuwe aanpak vloeronderhoud zorgt voor blijde gezichten in Radboudumc

Vloerenspecialisten en het zorgpersoneel van het Radboudumc in Nijmegen liepen elkaar in de weg vanwege, onder andere, gebrek aan communicatie en aandacht. Alpheios en het academisch ziekenhuis besloten om samen te zoeken naar een oplossing. De vloerspecialisten dachten hierbij mee. Dit resulteerde in een mooi project en een succesvolle nieuwe schoonmaakmethode.
Numatic brengt succesvol noviteiten onder de aandacht bij dealers en eindgebruikers uit de Benelux

Machines Verdieping

Numatic brengt succesvol noviteiten onder de aandacht bij dealers en eindgebruikers uit de Benelux

Al ruim 25 organiseert Numatic met succes een huisshow voor dealers. Vier jaar geleden werd besloten ook eindgebruikers uit te nodigen om te informeren over trends en innovaties van de fabrikant. Vervolgens gooide corona roet in het eten waardoor een vervolg uitbleef. Eind april kon echter de tweede editie van de ‘Future Friday’ worden gehouden, en wederom met succes. In totaal togen zo’n 300 belangstellenden naar Alphen aan den Rijn om zich te laten inspireren en te informeren over noviteiten.
Bij detergenten ligt de nadruk weer op duurzaamheid

Middelen & materialen Verdieping

Bij detergenten ligt de nadruk weer op duurzaamheid

Wie denkt dat corona voor eeuwig de focus zou vestigen op hygiëne, heeft het helaas mis. Na corona, is bij detergenten wederom de nadruk op duurzaamheid komen te liggen. Dat constateert Stefaan Aernouts, hoofd productmanagement bij toeleverancier voor de schoonmaakbranche BOMA.  
Materiaalwagens: het rijdende, ergonomische en duurzame visitekaartje  

Middelen & materialen Verdieping

Materiaalwagens: het rijdende, ergonomische en duurzame visitekaartje  

Wie werkwagens of – nog erger - werkkarren zegt tegen Paul Harleman, wereldwijd application manager bij Vileda Professional, krijgt een keurige correctie. Het zijn materiaalwagens, zoals is afgesproken in de schoonmaakbranche en bij de Vereniging Research Schoonmaak waaraan Harleman is verbonden. Deze materiaalwagens worden steeds meer een visitekaartje van de schoonmaakorganisatie. Het doel is om ze uiteindelijk helemaal circulair te maken.  
Vlakmoppen: met alleen een ecolabel kom je er niet 

Middelen & materialen Verdieping

Vlakmoppen: met alleen een ecolabel kom je er niet 

Groen, groener, groenst. Vlakmoppen worden geacht duurzamer te zijn dan ooit. Wie ze koopt, let volgens Stefaan Aernouts, hoofd product management bij toeleverancier voor de schoonmaakbranche BOMA, meer dan ooit op de details. “Met alleen een ecolabel kom je er niet.”  

Middelen & materialen

Partners