Interclean: Leobot overall winnaar, Tork wint visitors choice award

Interclean: Leobot overall winnaar, Tork wint visitors choice award

De derde dag van Interclean Amsterdam Online, voor het eerst in haar geschiedenis een volledig virtueel evenement, begon met de bekendmaking van de winnaar van de Amsterdam Innovation Award. De overall winnaar, uit in totaal 86 inzendingen, van de Amsterdam Innovation Award 2020 is: Leobot van Lionsbot.

LeoBot van LionsBot is onderdeel van een familie van schoonmaakrobots, die een hele reeks aan taken kunnen uitvoeren. Deze robot is in staat een band op te bouwen met de schoonmaker door een constante interactie met haar omgeving. Hierdoor kan de Leobot de taken van de schoonmaker uitvoeren en de schoonmaker het gevoel geven dat zijn werk ertoe doet. De robot geeft schoonmaak een gezicht en maakt de schoonmaak taak zichtbaar op een leuke en positieve manier. De Leobot is in Nederland verkrijgbaar via schoonmaakgroothandel Boma.

Overall winnaar gekozen uit vier categorie winnaars

Leobot is door de jury gekozen als winnaar uit de vier categorie winnaars van de Amsterdam Innovation Award 2020:
Categorie Machines: LeoBot van LionsBot
Categorie Equipment, detergents & washroom: VacuTronic van Hermes
Categorie E-cleaning: ToolSense IOT & ToolSense NOW van ToolSense
Categorie Related Products/ Services: Tork Virtual Reality Clean Hands Training van Essity

Zie hier alle 12 genomineerden:

Van vriendelijke robot tot VR-training voor handhygiëne: dit zijn de 12 genomineerden voor de Amsterdam Innovation Award

Tork wint publieksprijs

De Visitor’s Choice Award wordt toegekend aan de inzending die als meest innovatief werd verkozen door de bezoekers van Interclean Amsterdam. Met 55 procent procent van de stemmen is de Tork virtual reality clean hands training van Essity winnaar van de Visitor’s choice award 2020.

Duurzaamheid belangrijk dit jaar

Duurzaamheid was een belangrijk onderdeel voor de jury dit jaar, alle geselecteerde producten en oplossingen hebben een aspect die bijdraagt aan een circulair proces of een vermindering van verspilling. Ook is er extra gelet op efficiency en productiviteit, de winnende producten en oplossingen zijn gemaakt om de schoonmaakkwaliteit te verbeteren of het schoonmaakproces te versnellen.

Bekijk hier de uitreiking van de awards terug

Winnaars per categorie

Categorie 1: Machines, accessories, components
LeoBot van LionsBot (ook overall winnaar)

Categorie 2: Equipment, detergents & washroom
VacuTronic van Hermes
Hermes is een Duits schoonmaakbedrijf dat aan gevelreiniging doet en er een eigen ontwikkelafdeling op nahoudt. Zij demonstreerden aan de jury hoe hun Vacutronic werkt. In essentie is het een opvangbak die via een zuigtechniek vacuüm tegen een façade aan is te plakken. In deze bak is verontreinigd water op te vangen. Dat opvangen eisen steeds meer gemeenten in Nederland. Via een slang wordt het water afgevoerd naar een tank die het bedrijf in zijn bestelwagen had geplaatst. Dit is volgens Hermes bijvoorbeeld geschikt voor graffitiverwijdering waar ook de weggespoten verf kan worden opgevangen.

Categorie 3: E-cleaning
ToolSense
Hoe koppel je bestaande schoonmaakmachines aan het internet? Die uitdaging probeert Toolsense op te lossen met een module die aan bestaande machines kan worden gekoppeld. In minder dan vijf minuten is volgens het Duitse bedrijf het systeem operationeel en kan het de locatie, het aantal draaiuren en gegevens over de borsteldruk en de zuigkracht naar het internet sturen. Via dashboards kunnen gebruikers vervolgens die gegevens inzien. Toolsense kost volgens de fabrikant een tiende van de kosten die de oplossingen die de machinefabrikanten bieden om schoonmaakmachines aan internet te koppelen. Toolsense werkt met allerlei soorten machines. Van Cleanfix, Numatic en Tennant tot aan de iMop. Het systeem werkt met een simkaart en kan in de hele Europese Unie gegevens doorsturen. Bijvoorbeeld over dat een machine onderhoud nodig heeft. Je kunt als schoonmaakbedrijf ook benchmarken. Hoe doe ik het bij het gebruik van schoonmaakmachines ten opzichte van anderen?

Categorie 4: Related products en services
Tork virtual reality clean hands training van Essity

De juryleden Amsterdam Innovation Award 2020
Antonio Borreda , directeur, Limpiezas Magazine (Spanje)
Chiara Merlini, hoofdredacteur, schoonmaakgemeenschap (Italië)
Cor van der Velden, Chief Expert, Worldskills (the Netherlands)
Michelle Marshall (voorzitter), hoofdredacteur, European Cleaning Journal (VK)
Pierre Deschamps, hoofdredacteur, Batiment Entretien (Frankrijk)
Reinhard Knittler, uitgever, ReinigungsMarkt (Duitsland)
Rob Geissler, uitgever, sanitair onderhoud, contractwinsten, beslissingen over reiniging van faciliteiten (Verenigde Staten van Amerika)
Ronald Bruins, hoofdredacteur ServiceManagement (Nederland)

Lees ook
Interclean Amsterdam Online Dag 2: Over handhygiëne en hotelschoonmaak
Interclean Amsterdam Online 2020 van start