Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Gom zet in op structureel gebruik van schoonmaakrobots

Bij Gom Schoonhouden experimenteert de Werkgroep Robotisering met de inzet van schoonmaakrobots voor uiteenlopende werkzaamheden. De facilitair dienstverlener gelooft namelijk vast in het huwelijk tussen robots en de facilitaire sector, met de schoonmaakbranche in het bijzonder.

Op Facilicom vertelt manager Performance Center Charlotte Morijn over haar visie op robotisering. In één ding is zij stellig: robots zullen in de toekomst alleen maar een grotere rol gaan spelen op de facilitaire werkvloer. Er vindt nu daarom volop ontwikkeling plaats. Ook binnen Gom.

Meer efficiency

Morijn ziet hoe robots de schoonmaakmedewerker kan ontlasten. “Robots kunnen een deel van het zware of eentonige schoonmaakwerk uit handen nemen. Denk aan het schrobben van grote vloeroppervlakten. Voor onze medewerkers wel zo prettig en het stelt hen in staat om zich te richten op andere werkzaamheden. Dat zorgt niet alleen voor efficiency maar werkt ook mee aan taakdifferentie en het leveren van extra toegevoegde waarde.”

Robots vangen krapte op

Nu er een tekort aan mensen is, kunnen robots uitkomst bieden. Morijn benadrukt wel dat robots altijd naast de medewerker zullen staan. Ze zullen de mens op de werkvloer nooit vervangen. Daarom begeleidt Gom medewerkers die werken met robots bij elke fase, van implementatie tot structureel gebruik. “Het profijt dat een schoonmaakrobot kan bieden vraagt wel om gedegen ondersteuning om tot uiting te kunnen komen; zowel gedurende de opstartfase alsook in de beheersfase. Denk bijvoorbeeld aan het geven van instructies aan de medewerkers, het blijven afstemmen van de werkzaamheden van de robot op behoefte en prestatie en het meetbaar maken van het effect.”

Van incidenteel naar structureel

Naast de verhoging van de efficiency ziet Morijn dat robots op de werkvloer bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van het personeel, een positieve beleving bij klanten en een beter duurzaamheid, bijvoorbeeld door waterbesparing. Het schoonmaakbedrijf ondervindt deze effecten al op de locaties waar ze al met robots werken, zoals bij a.s.r. en de Erasmus Universiteit.

Nu is het gebruik echter nog niet structureel en daar wil Gom wel naartoe. Daarom doet de Werkgroep Robotisering onderzoek naar welke soort robots en wel soort werk daarvoor geschikt zijn. Morijn: "Op onze testlocaties werken onze schoonmakers maximaal drie maanden met schoonmaakrobots. Twee keer per maand bespreekt de werkgroep de testresultaten. Zo voorziet ze de verschillende robots langzaam maar zeker van een vinkje of een kruisje. Daarbij houdt de werkgroep rekening met aspecten als innovatieve uitstraling, gebruiksvriendelijkheid, klantbeleving, schoonmaakresultaat en kosten. Alle ervaring die we opdoen in de samenwerking tussen mens en robot gebruiken we om de ultieme combinatie van mens en robot voor elke specifieke situatie steeds beter te kunnen bepalen."

Bron: Facilicom

Inspiratiemiddag schoonmaakbedrijf Nederrijn: Robots, desinfecterende UVC-lampen en etherische geuren

Innovatie Verdieping

Inspiratiemiddag schoonmaakbedrijf Nederrijn: Robots, desinfecterende UVC-lampen en etherische geuren

De robots liepen door de gangen, het UVC-licht stond rustig te desinfecteren en de etherische geuren dreven de aanwezigen tegemoet. Deze en nog meer schoonmaakinnovaties waren vrijdag 4 november te bewonderen tijdens de eerste inspiratiemiddag van schoonmaakbedrijf Nederrijn. Onder het genot van een versgemaakt hapje van de foodtruck werden de aanwezigen langs zeven van Nederrijns partners geleid die met hun nieuwste producten de schoonmaak weer een stukje duurzamer en efficiënter moeten maken.
Gom Schoonhouden introduceert Veiligheidsbelofte voor een veilige werkomgeving

Ondernemen Nieuws

Gom Schoonhouden introduceert Veiligheidsbelofte voor een veilige werkomgeving

Gom Schoonhouden werkt sinds deze maand met de Veiligheidsbelofte, om te benadrukken dat een veilige werkomgeving hoog op de agenda staat. Het schoonmaakbedrijf wil dan ook dat de kennis over wat veiligheid inhoudt en hoe iedere medewerker hieraan kan bijdragen voor iedereen in de organisatie toegankelijk is.
Jong Talent Niek Besuijen: “Hard werken, creatief zijn en veel ‘bewegen’ in de schoonmaakbranche loont en dat maakt het interessant”

Ondernemen Verdieping

Jong Talent Niek Besuijen: “Hard werken, creatief zijn en veel ‘bewegen’ in de schoonmaakbranche loont en dat maakt het interessant”

In de rubriek Jong Talent geven jonge schoonmaakprofessionals hun toekomstvisie op de schoonmaak, delen ze hun ervaringen en geven ze een inkijkje in wie zij zijn en wat hen beweegt. Dit keer: Niek Besuijen.
Gom en Tennant zetten samen in op duurzame ontwikkelingen

Ondernemen Nieuws

Gom en Tennant zetten samen in op duurzame ontwikkelingen

Met het zetten van een handtekening onder een nieuwe overeenkomst hebben Gom en Tennant onlangs officieel een verdere samenwerking bekrachtigd. Ook de komende jaren levert Tennant machines en verzorgt het onderhoud en de jaarlijkse NEN 3140 keuringen. Het aspect duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol.
Gom verbindt zich als businesspartner aan Station88

Ondernemen Nieuws

Gom verbindt zich als businesspartner aan Station88

Schoonmaakbedrijf Gom heeft zich als businesspartner verbonden aan Station88, Huis voor Ondernemerschap en Innovatie. Het delen van kennis is een belangrijke motivatie voor de samenwerking.

Big stories

Machines

Partners