Het wemelde van de innovaties: Van slimme afvalmachine tot drone

Het wemelde van de innovaties: Van slimme afvalmachine tot drone

Het wemelde er van de innovaties voor de schoonmaak. Klanten en medewerkers van schoonmaakbedrijf CSU konden tijdens drie innovatiedagen, gehouden in Eindhoven, Den Haag en Apeldoorn, het nieuwste van het nieuwste zien.

Waaronder een schrobzuigmachine met een module er bovenop. Op die module weer een acht meter lange slang met een kleine schrobber erop. Tennant liet tijdens de dagen die bijzonderheid zien. De uitleg: als je ergens schoonmaakt en je komt langs een sanitaire ruimte, dan blijft de machine staan en ga je met die slang naar binnen. Taakverbreding en meer efficiëntie dus. Maar ook Lamers Reinigingstechniek liet onder de toepasselijke noemer Spacevac zich van zijn beste kant zien met een stofzuiger waarvan de steel negen meter de lucht in kan. Handig voor de reiniging van buizenstelsels op hoogte.

Schoonmaakmiddel voor voegen

VoegXpert kwam met een schoonmaakmiddel voor specifiek de voegen in het sanitair. Vendor en BeSense (een samenwerking van CSU en bouwbedrijf Heijmans) lieten zien wat sensoren op het toilet kunnen betekenen. In essentie: altijd inzicht hoe het ervoor staat met toiletpapier, droogpapier en de zeepdispensers. Zodat de schoonmaker makkelijk kan zien op een tablet of telefoon of hij bij moet vullen. De gebouwgebruiker grijpt zo nooit meer mis. Ook bijzonder was de Bin-E van GreenTrash. Hun slimme afvalmachine scant met behulp van kunstmatige intelligentie geheel automatisch afval en scheidt deze naar vier afvalfracties.

Installatietechniek zuiveren met UV-C-licht

Het bedrijf InScentives kwam met een techniek om centrale installatietechniek in een gebouw te zuiveren met behulp van UVC-licht. UVC-desinfectie is een methode om water, oppervlakten en lucht te desinfecteren. De energie van het UVC licht verstoort het DNA en voorkomt dat micro-organismen zich kunnen delen. Warp zette de bezoekers een VR-bril op. CSU is bezig met Warp om een VR-cursus over veiligheid te ontwikkelen. Deze is bedoeld voor alle medewerkers van het schoonmaakbedrijf. Ook Chatback, een op maat gemaakte omgeving om met je klanten te kunnen chatten, was aanwezig. Rob Boers en John Bos van CSU vertelden over de huidige stand van zaken van nanocoating. Collega’s van hem verhaalden over hun klankbordgroep. Daar worden ideeën gedeeld met klanten.

Kraan met dispenser er al op

Schoonmaakgroothandel Boma kwam met een follow me-afvalzuiger, ook wel de Ariamatic 240 Super genoemd. Deze was ook te zien tijdens vakbeurs Facilitair. Daarmee is zwerfafval op te zuigen. De afvalzuiger volgt de bediener van het systeem automatisch. Ook het bestelsysteem Dosdob van Boma is een bekende, maar deze is volgens Elke Wirtz, specialist innovatie bij CSU, doorontwikkeld. Onder de naam Smixin kwam sanitair specialist CWS met een kraan waarin de dispenser al verwerkt is. Diversey mocht ook niet ontbreken. Zij kwamen met de Intellisweep, een stand-on schrobzuigmachine die tegelijkertijd veegt.

Drie verstelbare armen

Ook liet Diversey de Moonbeam zien, waarmee het bedrijf eerder al meedong naar de innovatieawards van de Interclean. De Moonbeam verricht UVC-desinfectie en wordt hoofdzakelijk gebruikt in de gezondheidzorg. Met zijn drie verstelbare armen kan de unit nauwkeurig de hoeveelheid UVC in de nabijheid van de patiënt bepalen. Jan van Triest van Biofriends showde het Reflexmopsysteem dat de ergonomie voor schoonmakers moet verbeteren.

Vloeronderhoud naar een nieuw niveau

Ook een andere bekende was van de partij: Excentr. Volgens hen wordt met de excentrisch vloeronderhoudsmachine het reinigen, strippen, polijsten of renoveren van vloeren naar een nieuw niveau gebracht. Numatic kwam met een werkwagen die voor de volle honderd procent te recyclen is. Ook Carelyn, een zonnebranddispenser, de streetscooter van Electric Dutchmen en Karbin, een afvalscheidingssysteem gemaakt van afvalkarton, mogen niet onvermeld blijven. Ook nieuw ook de circulaire werkschoenen van Emma Safety Foodwear. Team Cyclone van de Technische Universiteit Eindhoven vloog met een drone waterflesjes rond.

Welke innovaties verbeteren dienstverlening?

Waarom organiseert CSU deze innovatiedagen? Wirtz: “De facilitaire wereld verandert snel. En ook de technologische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen staan niet stil. Daarom innoveren we onze dienstverlening proactief. We kijken voortdurend welke technologische en sociale innovaties onze dienstverlening verbeteren en het werk voor onze collega’s lichter en leuker kunnen maken. En in dat kader dagen we ook onze leveranciers uit om continu te verbeteren. De zaken waarmee zij ons verrassen waren te zien op dit evenement onder de naam Innovation: Tell me more 2019. Een evenement dat bedoeld is om onze klanten en collega’s te verrassen en te inspireren.”

Het was voor de tweede keer dat CSU de innovatiedagen hield. In drie dagen trok het event zo’n zeshonderd bezoekers. “Van heel praktisch tot high tech. We hebben van alles voorbij zien komen. Het was erg divers en dat maakte het ook erg leuk voor onze klanten en medewerkers om te aanschouwen.”