Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Oproep aan provincies: stel wc's open voor het publiek

Mensen met hoge nood zouden gebruik moeten kunnen maken van de wc’s van provinciehuizen en andere provinciale kantoren. Dat zegt de Toiletalliantie. De club is vier jaar geleden in het leven geroepen door de Maag Lever Darm Stichting om het tekort aan openbare toiletten in ons land te verhelpen.

Bij gemeenten zijn er vaak al toiletten beschikbaar voor het publiek. Maar voor hen is dat gemakkelijker dan voor provincies; gemeenten zijn bijvoorbeeld al gewend mensen te ontvangen aan de servicebalie. Bij provincies is dat niet het geval, maar dat is volgens de Toiletalliantie geen excuus om verandering te brengen in het toiletbeleid. Daarom roepen ze provincies op om sanitaire voorzieningen in hun gebouwen en bij verwante diensten voor iedereen toegankelijk maken.

Vermelding in Hoge Nood-app

Ook bij busstations en overstappunten, in natuur- en recreatiegebieden en langs fiets- en wandelroutes moeten meer wc's voor iedereen beschikbaar komen, aldus de Toiletalliantie. De horeca kan hier een grote rol in spelen en dat gebeurt in verschillende gemeenten ook al. Horecaondernemingen die meewerken krijgen een sticker op de deur, zodat het publiek weet dat het toilet beschikbaar is. Ook kunnen ze vermeld worden in de Hoge Nood-app. Middels deze app kunnen gebruikers hun toiletkeuze bepalen aan de hand van voorgaande beoordelingen, afstand en faciliteiten. Daarbij hoeven zij zich niet meteen verplicht te voelen om koffie te bestellen. Ook winkels kunnen hun toiletten beschikbaar stellen.

Het moet beter

De oproep van de Toiletalliantie is er een van vele in hun strijd. De hoeveelheid openbare toiletten in Nederland is namelijk niet hoog. Volgens de Toiletalliantie heeft heel Nederland slechts 200 echt openbare toiletten. In de bij ons omringende landen is dat beter geregeld. Zo heeft Parijs er in haar eentje al 750, aldus de club. Dat kan en moet dus beter.

Nieuwe schoonmaakgame voor wie niet genoeg krijgt van schoonmaken

Specialisme Nieuws

Nieuwe schoonmaakgame voor wie niet genoeg krijgt van schoonmaken

Dat schoonmaken ook leuk kan zijn, daar zijn spelontwikkelaars al langer achter. Van Viscaral Cleanup Detail tien jaar geleden tot PowerWash Simulator afgelopen jaar, ook op de computer wordt voldoende gepoetst. Reviewwebsite GameQuarter heeft een nieuw spel gevonden waarin de schoonmaak centraal staat: Pool Cleaning Simulator.
Nieuwe dispenser maakt tampons in sanitaire ruimtes gratis beschikbaar

Hygiëne Nieuws

Nieuwe dispenser maakt tampons in sanitaire ruimtes gratis beschikbaar

Met de nieuwe tampon dispenser van CWS maak je tampons in de sanitaire ruimte gratis beschikbaar. Dit kan een extra service zijn voor medewerkers en gasten. Tegelijkertijd helpt het om menstruatiearmoede op bijvoorbeeld scholen te bestrijden en om gendergelijkheid te bevorderen.
Partner of Choice 2022: Wie zijn de favoriete leveranciers van sanitaire producten?

Hygiëne Nieuws

Partner of Choice 2022: Wie zijn de favoriete leveranciers van sanitaire producten?

Toiletborstels, dispensers, toiletpapier, katoenen of papieren handdoekjes of een blower. Leveranciers van sanitaire producten zijn doorgaans bijna dagelijks te vinden bij de klant en daar doen ze meer dan het bevoorraden van de toiletten. Tegenwoordig bieden ze ook digitale systemen, die bijvoorbeeld vertellen wanneer de zeepdispenser bijna leeg is. Waarna de schoonmaakmedewerker deze kan bijvullen. Maar bij welke sanitaire suppliers kopen zij deze het liefst? Dat was een van de vragen van het Partner of Choice onderzoek.
Schoonmakers halen spinnen niet weg in het Rijksmuseum

Duurzaam Nieuws

Schoonmakers halen spinnen niet weg in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum verwelkomt spinnen de afgelopen en komende maanden en daarom hoeven de schoonmakers in het museum in Amsterdam ze niet weg te halen. Die boodschap kregen de schoonmaakmedewerkers al een aantal maanden geleden. Alles in het teken van een expositie van de Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno.
Nationaal Toiletonderzoek 2022: Is het daadwerkelijk zo schoon als het eruit ziet? (blog)

Hygiëne Nieuws

Nationaal Toiletonderzoek 2022: Is het daadwerkelijk zo schoon als het eruit ziet? (blog)

Op zo ongeveer de heetste dag van het jaar heb ik rondom twee klantbezoeken mijn agenda geblokt om mijn bijdrage aan het Nationaal Toiletonderzoek te verzorgen. Vanwege de hitte die dag drink ik veel en dat komt goed uit: bij elke testlocatie moet ik ook daadwerkelijk gebruik maken van het toilet.

Best gelezen

Hygiëne

Partners