Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

CNV: luchtkwaliteit op honderden scholen niet in orde

In het noorden van het land gaan leerlingen vanaf vandaag weer naar school, maar de ventilatie in veel schoolgebouwen is nog steeds niet op orde. Dat zegt vakbond CNV Onderwijs in het AD. Uit een peiling blijkt dat maar een derde van het personeel op het primair en voortgezet onderwijs vindt dat de ventilatie goed geregeld is, in het mbo nog geen kwart.

Scholen hebben niet genoeg aan de subsidieregeling van de overheid voor betere lucht. Veel gebouwen zijn verouderd en kunnen voor de ventilatie alleen de ramen en deuren openzetten.

Huisvestingsprobleem

"Ventilatie is een ding op ál onze scholen en niet los te zien van onze totale huisvestingsproblemen", zegt bestuurder Bart de Grunt van scholenkoepel Mijnplein in Raalte tegen de krant. Onder de koepel vallen achttien scholen. Sommige gebouwen zijn ruim tachtig jaar oud. "We hebben scholen waar ik vanaf de zolder beneden het lokaal kan zien en door het dak naar buiten kijk."

Lees ook: Gezond binnenklimaat: “Het coronavirus zorgt voor meer besef over goed ventileren”

Gemiddeld schoolgebouw 40 jaar oud

In heel Nederland blijft de luchtkwaliteit van de ruim 9300 schoolgebouwen achter bij de verwachtingen en voldoet die op plekken niet aan wettelijke eisen, constateerden ambtenaren van meerdere ministeries in maart van dit jaar nog. Het gemiddelde schoolgebouw is 40 jaar oud. Dus moet er jaarlijks 730 miljoen euro extra bij om het vervangingstempo te versnellen. In 2020 meldde een landelijk coördinatieteam onder leiding van Doekle Terpstra ook al dat sowieso 11 procent van de toen onderzochte schoolgebouwen (777 locaties) nog niet voldeed aan de bestaande normen voor de luchtkwaliteit.

Lees ook: Coronavirus en ventilatie in gebouwen: hoe zit het nou?

Best gelezen

Hygiëne

Launching Partners