Schoonmakend Nederland: "Terugkeer sociale werkbedrijven klap in het gezicht"

Schoonmakend Nederland: "Terugkeer sociale werkbedrijven klap in het gezicht"

In een artikel van de Telegraaf legt Piet Adema uit waarom de branchevereniging niet blij is met het plan om de sociale werkplaats nieuw leven in te blazen. Hij stelt dat het voor ondernemers frustrerend is dat er wordt geconcludeerd dat de markt niks doet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Volg Service Management op LinkedIn:

Volgens de voorzitter van brancheorganisatie Schoonmakend Nederland is de schoonmaakbranche juist een sector waar veel mensen met een beperking, zonder diploma of uit een andere cultuur aan de slag kunnen. “Ik zie juist ondernemers die enorm hun best doen en klaarstaan met banen. Het probleem is juist dat ze te weinig mensen krijgen aangeboden.”

Hij noemt het dan ook een ‘klap in het gezicht van inclusieve werkgevers’ dat zij misschien de concurrentie aan moeten gaan met gesubsidieerde sociale werkbedrijven. Als voorbeeld noemt de telegraaf het bedrijf Mabeon, waar 130 van de 250 medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Is de participatiewet mislukt?

Een rapport van Cedris stelde vorig jaar echter dat de werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking sinds eind 2012 veel minder is toegenomen dan de cijfers van de banenafspraak laten zien. Met de banenafspraak hebben het rijk en sociale partners in 2013 afgesproken om in de periode tot 2026 125.000 extra banen te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. De officiële tellingen geven aan dat er tot eind 2020 61.000 mensen met een arbeidsbeperking extra aan het werk gegaan. Volgens het Cedris-rapport zou dit aantal fors lager liggen op slechts 12.000 mensen.

Schoonmakend Nederland gaf toen al dat het rapport niet klopt. Dat herhaalt Adema nu en daarbij wordt hij ondersteund door adviseur inclusie bij SN Leonore Nieuwmeijer. Die geeft aan dat de participatiewet niet mislukt is. Want, ondanks achterblijvende cijfers, zijn er wel degelijk meer mensen aan het werk gegaan. Cedris-voorzitter Job Cohen vindt echter wel dat de participatiewet mislukt is. Dit heeft echter niets te maken met de schoonmaakbranche, die het volgens hem fantastisch doet. “Maar als je kijkt naar andere branches moet je constateren dat het minder gaat. Maar als je kijkt naar andere branches moet je constateren dat het minder gaat.”

Afspraken met nieuw kabinet

Meerdere fracties wijzen op het belang van sociale ondernemers. Zij willen het sociaal ontwikkelbedrijf vooral inzetten als springplank naar een reguliere baan. Toch vreest Adema dat bedrijven moeten gaan concurreren met de werkplaatsen om aan medewerkers te komen. Hij is, namens de schoonmaakbranche, bereid om afspraken te maken met het nieuwe kabinet voor duizenden potentiële medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We hebben de handjes ook gewoon nodig.”

Lees ook: