Asito breekt een lans voor duurzame bag in box-programma

Asito breekt een lans voor duurzame bag in box-programma

Schoonmaken met een duurzaam middel is een stap in de goede richting. Als de reiniger dan ook nog in een milieuvriendelijke én herbruikbare verpakking zit, is dat helemaal mooi. Asito doet mee met het bag in box-retourprogramma en is daar zeer over te spreken.

Het begon allemaal in 2020 met het zero-waste-programma bij Universiteit Utrecht. Asito was betrokken bij dit proces en testte daarom bij de universiteit een microbiologische reiniger. Niet zo verwonderlijk dat dat juist hier was. De universiteit staat open voor mooie projecten en wilde graag meewerken aan het testen van een duurzame innovatie.

Goede en slechte bacteriën

“Met microbiologische reinigingsmiddelen gebruik je ‘goede’ bacteriën om oppervlaktes te reinigen”, legt Bram Mensink, innovatiemanager bij Asito, uit op de website van het schoonmaakbedrijf. Verdun je het product met water, dan worden de bacteriën actief en gaan ze op zoek naar eten. “Dit zorgt voor een grondige reiniging van organisch materiaal. Ook in poreuze oppervlakken, zoals voegen.” Bijkomend voordeel is dat slechte bacteriën, die bijvoorbeeld zorgen voor stankoverlast, minder kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.

Bag in box

De bag in box tilt de duurzame aanpak naar een hoger niveau. Hierbij is namelijk ook de verpakking – met doseerkubus- milieuvriendelijk: deze is gemaakt van gerecyclede verpakkingen en bestaat voor 81 procent uit suikerriet. De verpakking kan tot acht keer worden nagevuld en hergebruikt. Praktisch: het vervoeren van de kratten gebeurt tijdens bestaande transportmomenten, zodat er geen extra transport en CO2-uitstoot plaatsvindt.

Duurzame werkwijze

De verpakkingen worden na hergebruik verwerkt in de doseerkubussen en sproeiflacons. Mensink: “We werken dus niet alleen met een duurzaam middel, de microbiologische reiniger, maar ook met een duurzame verpakking én een duurzame werkwijze.” Medewerkers zijn enthousiast over het product, zo geven de partijen aan: het ruikt lekkerder, maakt beter schoon en het is duurzamer.

Het bag in box-retourprogramma is inmiddels geïmplementeerd op de meeste locaties van de Universiteit Utrecht. Dat zijn in totaal 75 gebouwen. De huidige middelen zijn vervangen door een herbruikbare verpakking, waardoor er veel minder fossiel plastic wordt gebruikt. Voor de universiteit gaat het om een reductie van 90 procent.

Water doneren

Asito werkt veel samen met ClearCircle, de leverancier van de bag in box en van de microbiologische reinigingsmiddelen. Voor elke bag in box die retour komt, doneert ClearCircle 1000 liter aan Made Blue, een organisatie die investeert in waterprojecten in landen waar dat hard nodig is. Bij de implementatie van de Universiteit Utrecht komt dit neer op een totale donatie van 105.500 liter per jaar. Daardoor hebben ruim 14 mensen per jaar toegang tot schoon water. Toekomstplannen zijn ook. Zo wil Asito ook de ontkalker in een duurzame verpakking hebben en de mogelijkheden voor duurzame retourstromen onderzoeken.