Werkgevers na stranden hoger minimumloon: kijk naar nettoloon

Werkgevers na stranden hoger minimumloon: kijk naar nettoloon

Het is zaak te onderzoeken hoe werknemers netto meer van hun loon kunnen overhouden, nu een extra verhoging van het minimumloon geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Dat zeggen werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland naar aanleiding van de blokkade die BBB in de senaat opwerpt voor de loonstijging van 1,2 procent. De belangenorganisaties voor het bedrijfsleven pleitten eerder al tegen die verhoging.

BBB is tegen de extra verhoging van het wettelijk minimumloon en daaraan gekoppelde uitkeringen, omdat die ondernemers op te hoge kosten zou jagen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland hebben werknemers meer aan ingrepen die voor een hoger nettoloon zorgen. Dat zou kunnen door premies en belastingen te verlagen.

Onverantwoord

In een brief aan de Tweede Kamer betoogden de ondernemersorganisaties vorige maand dat de loonkostenstijgingen voor veel ondernemers onverantwoord zijn. Ook Schoonmakend Nederland ondertekende deze brief. In iets meer dan een jaar tijd zou het minimumloon met 18 tot 31 procent zijn gestegen, wat ook andere lonen binnen een bedrijf omhoog stuwt. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kunnen ondernemers zo op den duur minder nieuw personeel aannemen. Ook zijn er door het stijgen van de lonen al problemen ontstaan bij voornamelijk de kleinere werkgevers.

Meer bestaanszekerheid

Schoonmakend Nederland staat achter het streven naar meer bestaanszekerheid voor medewerkers, zoals BBB dat bepleitte toen ze aangaven tegen te gaan stemmen voor de verhoging van het minimumloon. “De focus op alleen het verhogen van het wettelijk minimumloon (WML) is niet terecht. De werkgeverslasten blijven onverminderd hoog en premies werden onlangs wederom verhoogd”, aldus Schoonmakend Nederland.

Lees meer: