Tamara van Ark (Schoonmakend Nederland) over cao-onderhandelingen: "Looneisen te gortig"

Tamara van Ark (Schoonmakend Nederland) over cao-onderhandelingen: "Looneisen te gortig"

De onderhandelingen voor de nieuwe cao schoonmaak zijn begonnen. Vanuit de werknemers zijn er forse looneisen neergelegd. Volgens Tamara van Ark van Schoonmakend Nederland is de grens voor ondernemers echter bereikt. "Als de lasten nog verder worden verhoogd gaat het banen kosten. Is dat wat we willen als samenleving?"

Zo vertelt de voorzitter van de schoonmaakbranchevereniging aan de Telegraaf. In het artikel vertelt ze nog eens hoe essentieel schoonmaakmedewerkers zijn voor eigenlijk alle branches in Nederland. Ze komen overal om schoon te maken en er zo voor te zorgen dat andere mensen hun werk ook op een goede, veilige en prettige manier kunnen uitvoeren.

Waardering

Belangrijk dus dat daar waardering voor is en dat erkend wordt dat dat ook wat kost. In de Telegraaf zegt Van Ark: "De waardering voor het werk is er niet altijd. Op een kantoor vinden we het normaal als er een monteur overdag langskomt, maar een schoonmaker moet zijn werk vaak aan de randen van de dag doen. Dat is raar en moet echt anders."

Looneisen vakbonden

Vakbonden FNV en CNV hebben voor de nieuwe cao schoonmaak, de huidige cao loopt dit jaar juli af, weer stevige looneisen neergelegd. Zo pleit FNV dat de lonen met 7,75 procent omhoog moeten in zestien maanden, plus ze moeten meegroeien met de inflatie. CNV pleit voor een loonsverhoging van 14 procent in twee jaar. Dat bovenop verdere eisen, zoals de veelbesproken weekendtoeslag en loyaliteitsbonus en een verbetering van de reiskostenregeling. Van Ark wil natuurlijk ook een goede bestaanszekerheid bieden aan schoonmakers, maar ziet wel dat werkgevers in de knel komen te zitten, omdat opdrachtgevers de prijsverhogingen als gevolg van de gestegen loonkosten niet meert altijd accepteren. "Dat kost ons dus gewoon werk en dus banen. Willen we dat als samenleving?"

Belemmeringen wegnemen

Wat is dan volgens Van Ark een betere oplossing om de bestaanszekerheid van medewerkers in de schoonmaakbranche te garanderen? Ze noemt het wegnemen van belemmeringen om meer te werken. Zo houden schoonmakers onder de streep meer over en kan de kwaliteit van de schoonmaak ook op peil worden gehouden. Van Ark vreest dat het anders in de toekomst niet meer vanzelfsprekend is dat er overal wordt schoongemaakt.

Bron: Telegraaf

Lees meer: