Oud-hoofdredacteur Service Management Dick van Zomeren overleden  

Oud-hoofdredacteur Service Management Dick van Zomeren overleden  

Oud-hoofdredacteur van Service Management Dick van Zomeren is op 85-jarige leeftijd overleden. Als redactie wensen we Marja van Zomeren, de familie, vrienden en kennissen heel veel sterkte toe.

Dick overleed op 29 februari aan de gevolgen van kanker. Hij was jarenlang hoofdredacteur van Service Management en schreef tot dat het echt niet meer kon nog voor ons magazine. Om precies te zijn werd Dick op 1 mei 1979 aangesteld als hoofdredacteur en hij zou dat tot 2008 blijven. Hij gaf structuur aan de redactievoering van wat toen nog Bedrijfshuishouding heette. In een terugblik op die jaren schreef hij zelf: “Niemand kon het begin jaren tachtig weten, maar de sector schoonmaak stond aan de vooravond van een geweldige ontwikkeling, nationaal en internationaal. In de eerste plaats ontstond er in 1981 een nieuwe en sterke werkgeversvereniging, de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten.” Dat heet tegenwoordig Schoonmakend Nederland.  

Baanbrekend  

Dick zette voor Service Management het zeer bekende toiletonderzoek op, waarmee hij de nationale televisie en talloze andere media haalde, en publiceerde de omzetlijst van de top 120 schoonmaakbedrijven. Baanbrekend, omdat tot dan toe naar buiten angstvallig werd gezwegen over de bereikte omzet en praten over de winstmarge helemaal not done was. Dat overzicht maakte het voor het eerst mogelijk een betrouwbare schatting te maken van de uitbestede en professionele schoonmaakmarkt. Net als de jaarlijkse toilettest, is ook dat overzicht een traditie geworden.  

Dick was ook jarenlang jurylid van de Amsterdam Innovation Award van de wereldwijde schoonmaakbeurs Interclean. Vanaf mei 1992 ging het magazine verder als Service Management. “De wat oubollige naam Bedrijfshuishouding van dit blad begon te knellen en er werd gekozen voor Service Management om het dienstenaspect naast gebouwbeheer en techniek binnen facility management te benadrukken.”  

Hartelijk contact  

“Dick was Service Management en Service Management was Dick”, reageert Ronald Bruins, nu hoofdredacteur van Service Management, op het treurige nieuws. “Vanaf het eerste moment dat ik Dick leerde kennen in 2012 is het contact, net als met Marja, altijd buitengewoon hartelijk geweest. Dick had daarbij altijd oog voor hoe het met iemand ging en vroeg daar actief naar. Om een telefoongesprek steevast te eindigen met ‘nou, ik zwaai af’. Na het aantreden als hoofdredacteur kreeg ik vaak van schoonmaakbedrijven, leveranciers en groothandels te horen dat ze Dick goed kenden. Ze vroegen altijd hoe het met hem was en vroegen of ik de groeten wilde doen. Tot op het laatst, totdat het niet meer kon, schreef Dick voor ons magazine mooie portretten over mkb-schoonmaakbedrijven. Wij gaan de hartelijke mens Dick missen.”  

Ridder in de orde van Oranje Nassau  

Dick werd in 2021 geëerd met een lintje en werd daarmee Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij werd onderscheiden voor zijn belangrijke rol bij het beschrijven van de gebeurtenissen in Weesp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn boeken, artikelen en lezingen vormen een belangrijke bron van informatie voor andere schrijvers, historici, organisaties en het (lokale) onderwijs. Daarnaast wordt op het indrukwekkende archief dat hij heeft opgebouwd, tot op de dag van vandaag regelmatig een beroep gedaan. Dick won in 2012 de Weesper Cultuurprijs en was sinds 2014 drager van de erespeld van de gemeente Weesp.  

Als redactie van Service Management wensen we Marja, maar ook de rest van familie, vrienden en kennissen veel sterkte in deze periode. Dick wordt vrijdag herdacht tijdens een herdenkingsdienst in de Grote Kerk, waarna de begrafenis plaatsvindt op begraafplaats Carspelhof in Weesp.