Resultaten pilots consignatiediensten in reconditionering bekend

Resultaten pilots consignatiediensten in reconditionering bekend

In opdracht van RAS heeft Déhora onderzoek gedaan naar de belasting van consignatiediensten in de reconditionering. De uitkomsten van dit onderzoek en de aanbevelingen die daaruit voortkomen zijn onlangs gepresenteerd aan het RAS-bestuur.

Medewerkers ervaren consignatiediensten, diensten waarbij je kunt worden opgeroepen ook buiten werktijden, vaak als belastend. Ze voelen zich tijdens de diensten fysiek slechter en slapen ook slechter. Veel medewerkers verwachten het werk niet tot de pensioengerechtigde leeftijd vol te kunnen houden. Werkgevers geven aan dat het vinden van nieuwe medewerkers die consignatiediensten willen draaien voor hen de belangrijkste uitdaging is voor de komende twee jaar.

Het onderzoek

Déhora voerde het onderzoek uit in de periode tussen september 2021 en januari 2022. Dit omvatte onder andere literatuuronderzoek, vragenlijsten en interviews. Vervolgens zijn alle bedrijven in de reconditionering in de periode mei 2022 tot mei 2023 persoonlijk benaderd met de vraag of zij wilden deelnemen aan pilot om de belasting van consignatiediensten te verminderen, gebaseerd op dit onderzoek. Die pilots zijn gedraaid in de periode september 2022 tot september 2023. Naar aanleiding daarvan is het uiteindelijke rapport opgesteld dat nu dus beschikbaar is.

Resultaten onderzoek

Een interessante uitkomst van het onderzoek is dat een andere manier van roosteren al kan zorgen voor minder belasting. Andere adviezen die genoemd worden in het rapport variëren van het instellen van een maximaal aantal consignatiediensten per jaar tot het vergoten van de poule van medewerkers. Alle resultaten en aanbevelingen lees je in het rapport.

Lees meer: