8 schoonmaakbedrijven failliet in januari

8 schoonmaakbedrijven failliet in januari

De eerste faillissementscijfers van 2024 zijn bekend. Volgens de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in de eerste maand van het jaar acht schoonmaakbedrijven failliet gegaan.

In totaal zijn er afgelopen maand 419 bedrijven geweest die de deuren moesten sluiten. Dat zijn 24 bedrijven minder dan in de maand ervoor, een daling van 6 procent. Toch is het te vroeg om te concluderen dat de trend een omslagpunt heeft bereikt. Al bijna twee jaar stijgt het aantal faillissementen. In januari 2024 werden ruim 60 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Drie eenmanszaken

Van de acht failliet verklaarde schoonmaakbedrijven afgelopen maand waren drie eenmanszaken. Vorig jaar gingen er in januari maar twee schoonmaakbedrijven dicht en geen enkele eenmanszaak.

Trend cijfers

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Handel en horeca

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 79. Dat is 10 procent minder dan in december. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in januari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.