FNV pleit voor landelijke actie tegen armoede

FNV pleit voor landelijke actie tegen armoede

Uit recente berekeningen van het Nibud blijkt dat bij veel mensen in Nederland de koopkracht stijgt, maar dat geldt niet voor alleenstaanden met een laag inkomen. Zorgelijk, vindt vakbond FNV. Zij pleiten daarom voor snelle landelijke actie om mensen structureel uit de armoede te halen.

Volgens het Nibud gaan alleenstaanden met een laag inkomen er dit jaar 65 tot 75 euro per maand op achteruit doordat de energietoeslag verdwijnt. Dit terwijl de energiekosten nog hoog zijn. “Een op de vijf huishoudens in Nederland kampt met geldproblemen. Ook gezinnen met kinderen zijn de afgelopen jaren in de financiële problemen geraakt”, zegt vicevoorzitter van FNV Kitty Jong in een reactie. “Dit laat zien hoe urgent het probleem is en hoe onverantwoord de kabinetten Rutte zijn omgegaan met de laagste inkomens.”

Landelijke aanpak

Jong wil dat de nieuwe regering zo snel mogelijk de adviezen overneemt van de Commissie Sociaal Minimum. Die pleitte in september voor een landelijke aanpak die ervoor moet zorgen dat mensen goed kunnen rondkomen, in plaats van deze taak bij gemeenten neer te leggen.

Niet het hele verhaal

Ook vertellen de Nibud-cijfers volgens Jong niet het hele verhaal over groepen mensen die in armoede leven. “Deze cijfers houden ook geen rekening met mensen die bijvoorbeeld door schulden onder het sociaal minimum moeten leven, soms zelfs door toedoen van de overheid. Er zou een generaal pardon moeten komen voor mensen die door het toeslagenschandaal of door de overheid in schulden terecht zijn gekomen.”

Lees ook: