We hebben minder kennis over afval scheiden dan we denken   

We hebben minder kennis over afval scheiden dan we denken   

We zijn er wel veel en goed mee bezig in Nederland: afval scheiden. Of dat denken we in ieder geval. Maar uit onderzoek van Kunststofplatenshop.nl blijkt dat we er minder goed in zijn dan we zelf denken.

Waar moet bijvoorbeeld je lege deodorantbus? Restafval of chemisch afval? Kunststofplatenshop.nl deed onderzoek naar de afvalkennis van Nederlanders. Volgens dat onderzoek zegt 84 procent dat ze goed zijn in het scheiden van afval. 11 procent noemt zichzelf zelfs zeer goed. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat we in veel gevallen helemaal niet weten in welke bak bepaald afval moet.

Stiekem gokken

Stiekem gokken we ook vaak als we twijfelen over waar een bepaald item thuishoort. Of we gooien het gewoon bij het restafval als we het even niet weten. Dat geeft 65 procent van de Nederlanders ook grif toe. Daardoor en door te gokken, gaan we toch nog vaak de mist in. Een goed voorbeeld is aluminiumfolie. 31 procent van de Nederlanders gooit dit zonder het te weten in de verkeerde bak. Lege deodorantflessen zijn dus ook zo’n item waarover we eigenlijk geen idee hebben. Enkel een derde gooit ze bij het restafval. 41 procent mikt ze bij het chemische afval en een kwart bij plastic. Lege pizzadozen gaan in 45 procent van de gevallen bij het oud papier. Maar door het vet in de doos zijn ze daarvoor helemaal niet geschikt. Vies karton hoort in het restafval.

Milieu belangrijke motivator

Afval scheiden blijkt dus nog niet zo gemakkelijk, ook al zijn we er best wel mee bezig. 40 procent van de Nederlanders noemt zichzelf enorm strikt in het scheiden van afval. 55 procent is er wel mee bezig, maar neemt het minder nauw. De redenen om te scheiden verschillen ook. Zo zien we scheiden als beter voor het milieu (54 procent), het is een kleine moeite (22 procent), het ‘hoort zo’ (13 procent) en het bespaart geld (6 procent).

Duitsland en Frankrijk

Het onderzoek is niet alleen uitgevoerd in Nederland. Ook in Frankrijk en Duitsland is de balans opgemaakt. Het blijkt dat zij er nog meer mee bezig zijn dan wij. Waar in Nederland 40 procent zegt strikt te scheiden, is dat in Duitsland 63 procent en in Frankrijk zelfs 65 procent. In Frankrijk zeggen ook meer mensen meer geld uit te geven aan producten als deze een duurzaam label hebben. Hoe de prestaties zijn op het gebied van afval scheiden, dat is niet bekeken in dit onderzoek.

Lees het hele rapport >>

Lees ook: