Oproep tot schoonmaken pakt anders uit dan gedacht voor burgemeester Arnhem

Oproep tot schoonmaken pakt anders uit dan gedacht voor burgemeester Arnhem

Zijn intentie was zo goedbedoeld, maar de reacties op zijn oproep om een handje te helpen bij het schoonmaken van de stad pakte anders uit dan de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch had gedacht. In plaats van dat iedereen net als hij op nieuwjaarsochtend de handen uit de mouwen zou steken, leverde zijn foto op X (voorheen Twitter) vooral veel ophef op.

Marcouch wilde het nieuwe jaar goed beginnen. Hij plaatste een foto van zichzelf op X, gehuld in een geel veiligheidsvestje en met een afvalgrijper in zijn hand. De burgemeester wilde de schoonmakers een handje helpen op de eerste dag van het nieuwe jaar, zo schreef hij, en vervolgens deed hij een oproep: “Pak ook een bezem, doe mee en vergeet niet het opbeurende knikje de waarderen de glimlach of de stoere boks voor de schoonmakers die wij vandaag en morgen overal zien in onze stad.”

De oproep ging viral, maar anders dan gedacht. Volgers op X vielen namelijk massaal over het feit dat het geen actuele foto was, en dat duidelijk te zien was dat de foto in een ander jaargetijde was genomen, op een moment waarop de burgemeester ook nog wat meer haar op zijn hoofd had. Zijn woordvoerder verklaarde later: "Het is een oude foto die in Amsterdam is gemaakt. Maar de burgemeester zegt ook niet dat die foto van maandagochtend is. Hij roept op om een bezem te pakken en de schoonmakers te helpen. Dat heeft hij zelf ook gedaan, op de Hommelseweg."

Serieuze boodschap

Marcouch reageerde ook zelf op de ophef via X. Hij verduidelijkte: Beste mensen, ik vond zelf mijn historische schoonmaakfoto heel grappig. Maar ik heb er ook een serieuze boodschap mee: ik ruim al jaren rotzooi op die op straat voor mijn voeten ligt. Ook als de bomen groen zijn en ook toen ik nog geen burgemeester was. En ik roep mensen op dat ook te doen.”

Lees ook: