Inspectie onderzoekt de gevolgen van het verbod op wegwerpbekers

Inspectie onderzoekt de gevolgen van het verbod op wegwerpbekers

Bedrijven en instellingen mogen sinds 1 januari 2024 geen wegwerpbekers meer gebruiken die plastic bevatten. Toch wordt voorlopig nog niet gehandhaafd op sommige onderdelen van deze nieuwe wet. Drie grote aanbieders van herbruikbare bekers geven aan dat de meeste bedrijven het verbod momenteel dan ook negeren.

Op de nieuwe wet kwam de laatste maanden veel kritiek uit de Tweede Kamer. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) gaf de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) daarom onlangs opdracht voorlopig tijdelijk niet te handhaven op sommige onderdelen van de nieuwe wet. De inspectie wacht nu eerst af hoe het ministerie de handhaving wil aanpassen. Nadat dit duidelijk is en de inspectie weet hoe de wet en de gevolgen daarvan eruit zien, volgt een plan van aanpak. Naar verwachting komt er in de loop van januari meer duidelijkheid.

Kritisch

De inspectie was tot dusver erg kritisch op de nieuwe regelgeving. Onder meer door het enorme aantal locaties dat onder het toezicht valt. De regelgeving is bovendien zeer ingewikkeld. Een woordvoerder van staatssecretaris Heijnen laat weten dat de naleving van de nieuwe wetgeving nog wel enige tijd zal vergen: "Het zal nog wel even duren voordat alle mensen hieraan gewend zijn."

Drie grote aanbieders van herbruikbare bekers (CupStac, Dutch Cups en Cup Concept) zagen de vraag naar herbruikbare bekers het afgelopen jaar sterk toenemen. Toch verwachten zij dat veruit de meeste bedrijven het verbod op het gebruik van wegwerpbekers die plastic bevatten voorlopig naast zich neerleggen. Volgens accountmanager Björn Benjamins van Dutch Cups is vooral de laatste maanden veel verwarring ontstaan over de nieuwe regelgeving. "Veel bedrijven gaan ervan uit dat de wet voorlopig niet zal worden gehandhaafd." Het zijn nu vooral de hele grote bedrijven die maatregelen hebben getroffen vanwege de nieuwe wetgeving, zegt directeur Gawein Hamers van CupStack. "Maar dat is vooral vanwege de beeldvorming. Hoe groter het bedrijf, hoe meer ze zich aan de wet willen houden."

Lees ook: