60 procent van de toiletten in de gezondheidszorg is schoon

60 procent van de toiletten in de gezondheidszorg is schoon

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In de gezondheidszorg is dit jaar 60 procent van de toiletten schoon bevonden.

60 procent is nog steeds geen honderd procent, maar toch is het een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar. In 2022 was nog maar 29 procent van de toiletten in de gezondheidszorg bacteriologisch schoon. Dat was toen ook al een dieptepunt: in 2017 en 2018 kwam het percentage uit op respectievelijk 44 procent en 42 procent. Een mogelijke oorzaak van de daling was het feit dat de zorg op dat moment overlopen werd door de coronapandemie. Die aanname lijkt stand te houden, gezien de enorme verbetering dit jaar. Voor de compleetheid: 60 procent werd schoon bevonden, 28 procent was matig en in 12 procent van de instellingen was het met de hygiëne slecht gesteld.

Wel netjes, niet bijzonder

Bij het testen van de toiletten in de gezondheidszorg gaat het trouwens om de toiletten die openbaar toegankelijk zijn. Dus de toiletten in de gangen, wachtkamers en restaurants in ziekenhuizen, klinieken en huisartspraktijken. De toiletten op de verpleegafdelingen worden niet meegenomen, want die zijn immers niet openbaar. De overall beleving van de bezochte toiletten dit jaar was ‘saai, maar schoon’, zo maken we op uit de verslagen van de testers. In de meeste van deze instellingen is er geen sprake van luxe. Op het formulier wordt door de deelnemers van het onderzoek vaak aangetekend “wel netjes”, “niet bijzonder”, “ouderwets”, “saai” of “gedateerd”.

Hygiëne in orde

In een instelling voor psychische problemen is er sprake van een gezellige inrichting en er hangt een frisse geur. Gelukkig vinden de bacteriën het niet zo gezellig, want ook de hygiëne blijkt dik in orde.  Een schamele inrichting betekent allerminst dat de hygiëne van slechte kwaliteit is. Dat bleek met name in de gezondheidszorg. Zoals bijvoorbeeld in het Alrijne Ziekenhuis in Leiden, waar op geen van de geteste oppervlakken bacteriën werden aangetoond. Al was in het reine. De visuele beoordeling kreeg echter een mager zesje. Ook bij Alrijne in Leiderdorp, uitgeroepen tot winnaar in 2017, was het schoon. Maar de visuele beoordeling was minder goed dan zes jaar geleden. In een kinderdagverblijf mag je geen al te hoge verwachtingen koesteren over de hygiëne, gezien de poepluiers, de kleefhandjes en de snottebelletjes die afgenomen moeten worden. Verrassend daarom dat het in het KDV in Deventer best wel O.K. was.

Geschreven door Jacques van den Wijngaard van Alfa Chemie