Voorstel voor verplichte AOV volgt in 2024

Voorstel voor verplichte AOV volgt in 2024

Komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers? Dat wordt als het goed is komend jaar duidelijk. Naar verwachting is het wetsvoorstel over het pensioenakkoord, waar de AOV een onderdeel van is, eind 2024 klaar. Gaan de Tweede en Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel, dan gaat de wet op zijn vroegst in 2026 of 2027 in.

De verplichte verzekering moet zelfstandige ondernemers (inclusief zzp’ers) beter beschermen tegen inkomensverlies bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Met deze verzekering krijgen zij in die situaties een maandelijkse uitkering. Een verplichte verzekering verlaagt volgens het kabinet bovendien de kosten en risico’s voor de samenleving. Een AOV is nu nog niet verplicht.

Het Ministerie van Sociale Zaken werkt op dit moment de wet uit op basis van een adviesrapport van de Stichting van de Arbeid. Wat wel duidelijk is, is dat de verplichte verzekering gaat gelden voor alle ondernemers die inkomstenbelasting moeten betalen over de winst uit hun onderneming. Dit geldt ook voor hun echtgenoten die meewerken. Zelfstandige ondernemers met een AOV krijgen maximaal 70 procent van hun inkomen in de laatste maand dat ze hebben gewerkt, over een inkomen tot maximaal 143 procent van het minimumloon. De maximale uitkering is 100 procent van het wettelijk minimumloon.

Particuliere verzekering

De jaarpremie bedraagt waarschijnlijk tussen de 7,5 en 8 procent van het laatst verdiende inkomen. Ongeacht hun situatie krijgen zij een verzekering met dezelfde voorwaarden. Het kabinet bekijk nog of het mogelijk is op een later moment weer te kiezen voor een particuliere AOV met minstens dezelfde dekking en premie. De precieze regels en het moment waarop de verplichte AOV in werking treedt zijn niet bekend. In de tussentijd is het voor ondernemers wel verstandig om na te denken over een financieel plan van aanpak voor het geval hij of zij uitvalt door ziekte of arbeidsongeschikt raakt.  

Lees ook: