Park Zuiderhout stapt over op duurzame Gloovy handschoen

Park Zuiderhout stapt over op duurzame Gloovy handschoen

Zorginstelling Park Zuiderhout in Teteringen heeft de wegwerphandschoenen vervangen door de duurzamere variant van Gloovy. En dat bevalt goed. "Ze zitten lekker en ademen beter." Minstens zo belangrijk is dat met de overstap naar de groene variant veel minder CO2-uitstoot is ten opzichte van de standaard nitril handschoenen.

Facilitair medewerker Britt Brenters vertelt aan het Brabants Dagblad dat de nieuwe handschoenen een aanwinst zijn. “Je kunt ze snel aan en uit doen en ze ademen meer dan de handschoenen die ik hiervoor droeg.” Het grote voordeel is dat de wegwerphandschoenen van Gloovy Eco Gloves recyclebaar zijn en dat scheelt nogal; per dag gaan er bij een medewerker met gemak twintig setjes handschoenen doorheen.  Met zo’n 120 medewerkers is dat op jaarbasis een flinke stapel.

Ontwikkeld binnen een jaar

Facilitair manager Imke van Herpen kwam de recyclebare handschoenen op het spoor en legde contact met Gloovy uit Oisterwijk, een startup van Matz van Noesel en Thijs Groenen. De twee jonge ondernemers kwamen tijdens de coronaperiode op het idee om de duurzame handschoen te ontwikkelen, nadat ze ontdekten dat er wereldwijd miljarden handschoenen na gebruik worden verbrand. In negen maanden tijd lukte het ze om samen met de vader van Groenen, die chemicus is, duurzame, veilige en gebruiksvriendelijke handschoen te ontwikkelen. Park Zuiderhout is betrokken bij de testfase van de noviteit. De handschoenen worden apart ingezameld waarna de grondstoffen worden hergebruikt. “Wanneer je kiest voor onze handschoenen in tegenstelling tot traditionele wegwerphandschoenen, leidt dit tot een directe vermindering van 4929 kg Co2 per pallet (2000 doosjes x 100 handschoenen). Dit staat gelijk aan 39 retourvluchten tussen Amsterdam en Londen per persoon.”