Elektronisch afval inzamelen is de moeite waard

Elektronisch afval inzamelen is de moeite waard

Het komt nog te vaak voor dat elektrisch afval terechtkomt bij het huisvuil. Zonde want uit deze apparaten kunnen nog waardevolle stoffen worden gehaald. Dat meldt Stichting Open. Daarnaast is het mogelijk dat gevaarlijke stoffen daardoor in het milieu terechtkomen. De oplossing is eenvoudig: apart inzamelen en recyclen. Ook voor ondernemers is dit natuurlijk goed om te weten.

Sommige gemeenten zamelden per inwoner gemiddeld wel 6,7 kilo aan elektronisch afval in, komt naar voren uit vergelijkingsonderzoek van Stichting Open. Vijf gemeenten die het minst inzamelden, haalden gemiddeld slechts 0,7 kilo per inwoner op. De stichting is in gesprek met gemeenten en het Rijk om de gescheiden inzameling te verbeteren.

Milieustraten langer open

Zo vindt de stichting dat gemeenten hun inwoners nog beter kunnen informeren over het gescheiden inzamelen van elektrisch afval. Om het makkelijker te maken dit afval in te leveren, moeten milieustraten langer openblijven. Ook moet het personeel van de milieustraat goed getraind worden, zodat zij het afval efficiënt kunnen scheiden.

Risico op brand

Elektrische apparaten zijn bovendien in de loop der tijd veranderd. "Steeds vaker zijn ze batterijgestuurd. Een onjuiste verwerking kan het risico op afvalbranden verhogen." En dat is nog een goede reden waarom het belangrijk is om het elektronische afval goed in te zamelen, aldus de stichting.