Werkgevers in de schoonmaakbranche moeten zich houden aan nieuwe loonafspraken

Werkgevers in de schoonmaakbranche moeten zich houden aan nieuwe loonafspraken

Begin dit jaar zijn door Schoonmakend Nederland, FNV en CNV enkele aanvullende loonafspraken gemaakt voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche. De eerste wijziging gaat in per 1 november 2023; de basisuurlonen worden dan verhoogd met 3,5 procent. De wijzigingen zijn door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend verklaard. Alle werkgevers in de schoonmaakbranche moeten zich dus aan deze afspraken houden.

Het basisloon gaat per 1 november 2023 met 3,5 procent omhoog gaat en dat er per 1 januari 2024 nog een verhoging aankomt van 3 procent. Deze wijzigingen zijn algemeen verbindend verklaart, zo is te lezen in de Staatscourant van 15 september 2023. De RAS meldt dat er nog een verhoging van het basisloon komt en wel van 5,5 procent per 30 juni 2024. Eerder waren al andere verhogingen van het basisloon afgesproken. Per 1 april 2023 was er een stijging van 2, 75 procent.

Nieuwe loontabellen rayonleider

Nieuwe loontabellen werknemer

Loontabellen vakantiekracht/ student

Vakantieopbouw

De nieuwe afspraken door de cao-partijen hebben een aantal wijzigingen tot gevolg in het cao-boekje 2022-2024. Trede 0 vervalt bijvoorbeeld op 1 januari 2024. Hierdoor worden werknemers die op 31 december 2023 in trede 0 zitten, vanaf 1 januari 2024 ingedeeld in trede 1. Verdere doorgroei in dienstjaren (trede 2 en verder) is vanaf 1 januari van een volgend kalenderjaar. Ook werknemers die vanaf 1 januari 2024 nieuw in dienst treden, worden ingedeeld in trede 1. Verdere doorgroei in dienstjaren (trede 2 en verder) is vanaf een jaar na indiensttreding.

In de nota van wijziging staan alle wijzigingen op een rijtje. De nieuwe cao-tekst is vetgedrukt en vervallen cao-tekst is doorgehaald. In het document staan ook de nieuwe loontabellen. De RAS verwijst ook naar het nieuwe cao-boekje, inclusief wijzigingen.