Schoonmaakbedrijf moet diep in de buidel tasten na overtreden van het Arbobesluit

Schoonmaakbedrijf moet diep in de buidel tasten na overtreden van het Arbobesluit

Een Amsterdams schoonmaakbedrijf is terecht voor ruim 14.000 euro beboet voor een overtreding op grond van het Arbobesluit. Dat heeft de rechtbank onlangs bepaald. Het gaat in deze zaak om een werknemer in een elektrokar, die een metalen vork raakte. Het slachtoffer raakte dusdanig verwond dat hij ruim twee weken in het ziekenhuis lag.

Op die noodlottige dag, 23 augustus 2021, zat de man in een elektrokar, waarbij zijn rechterbeen uit de kar stak. Nadat de bestuurder van de kar een U-bocht maakte en een perscontainer met een uitstekende metalen vork passeerde, werd het slachtoffer door deze vork geraakt. Het gevolg was een verbrijzeld scheenbeen, letsel aan de knie en twee pijnlijke polsen.

Niet veilig genoeg

De arbeidsinspectie concludeerde dat de elektrokar niet zodanig was ingericht of gebruikt dat het gevaar dat de slachtoffer bekneld kon raken werd voorkomen of zoveel mogelijk werd beperkt. En dus was er sprake van overtreding van het Arbobesluit. Het schoonmaakbedrijf kreeg voor de overtreding een boete van 16.000 euro opgelegd. Dat bedrag is later naar beneden bijgesteld naar 14.175 euro, omdat het bedrijf na het ongeval snel adequate maatregelen had genomen om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen.

Niet concreet

Het schoonmaakbedrijf heeft, tevergeefs, bezwaar aangetekend tegen deze boete. De rechtbank oordeelde dat de werkgever onvoldoende maatregelen had genomen om een gevaarlijke situatie te voorkomen. “Hierbij is van belang dat de chauffeur op het moment van vertrek niet heeft gecontroleerd of de passagiers hun benen binnenboord hadden. Hij heeft alleen gevraagd of iedereen goed zat, maar niet concreet gemaakt wat daaronder moet worden verstaan. Verder was er in de werkinstructie niets opgenomen over de zithouding in de elektrokar en was hierover in de elektrokar zelf ook niets aangegeven. “ Het schoonmaakbedrijf hoopte dat de boete gematigd zou worden en stelde ook dat deze niet evenredig is. De rechter ging hier niet in mee. Het schoonmaakbedrijf moet dus echt flink in de buidel tasten en wel de boete betalen.