Schoonmakers kunnen nog deelnemen aan de regeling eerder stoppen met werken

Schoonmakers kunnen nog deelnemen aan de regeling eerder stoppen met werken

Het zou maar zo kunnen dat ruim een miljoen Nederlanders langer moet doorwerken. De regeling waardoor ze eerder met pensioen kunnen dreigt namelijk niet op tijd verlengd te worden. Ellen Dekkers stelt gerust: "Schoonmakers kunnen voorlopig nog gewoon deelnemen aan de regeling eerder stoppen met werken via de RAS."

De zogeheten RVU-regeling maakt het mogelijk dat iemand drie jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd stopt met werken. De werkgever betaalt in dat geval een uitkering van 1200 euro per maand, terwijl een werknemer zijn of haar inkomen kan aanvullen door een deel van het pensioen naar voren te halen. Het vroegpensioen is tijdelijk, de regeling loopt in 2025 af. Dat lijkt nog ver weg, maar om een verlenging door beide Kamers te krijgen is tijd nodig. De gesprekken hierover tussen vakbonden en werkgevers komen echter nog niet van de grond.

Hoogte uitkering gekoppeld aan de RUV

Ellen Dekkers, directeur van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS) geeft aan dat de regeling eerder stoppen met werken ook betrekking heeft op de schoonmaakbranche. “Werknemers die aan de voorwaarden voldoen, kunnen een uitkering aanvragen bij de RAS. De hoogte van deze uitkering is gekoppeld aan de RVU en wordt gefinancierd door de RAS. Werknemers (schoonmakers) kunnen in ieder geval starten met deelnemen tot en met 31 december 2025.”

Als de onderliggende RVU-regeling vanaf 2026 vervalt, zal dat gevolgen kunnen hebben voor de cao-regeling, stelt Dekkers. “Er is dus nog tijd voor de politiek om hierover een besluit te nemen. Daarna zijn cao-partijen nog aan zet. Voorlopig kunnen schoonmakers dus nog gewoon deelnemen aan de regeling eerder stoppen via de RAS.”