Werken op hoogte levensgevaarlijk: glazenwasinstallatie verbrijzelt ruiten

Werken op hoogte levensgevaarlijk: glazenwasinstallatie verbrijzelt ruiten

Dat het werken op hoogte levensgevaarlijk kan zijn, bleek deze week maar weer. Op een bouwplaats in Rotterdam werd een glazenwasinstallatie door hevige wind tegen de gevel geblazen en verbrijzelde daarbij een aantal ruiten op de zestiende verdiepingen. Gelukkig raakte er niemand gewond. Dat meldt het AD.

Glazenwasser Leonard Diks (54) was aan het werk op een andere toren aan de overkant toen hij de onbemande gevelonderhoudsinstallatie langs de zestiende etage van het appartementencomplex zag slingeren. Een paar keer knalde de installatie tegen de gevel, met een paar kapotte ruiten tot gevolg.

Er wordt vaak geconcurreerd op prijs en niet zozeer op veiligheid.

"Ik zag dat dit verkeerd zou aflopen, dus ik pakte mijn telefoon om het te filmen, zegt de glazenwasser tegen het AD.

Bij twijfel niet doen

Volgens een woordvoerder van Stebru, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van het betreffende appartementencomplex aan de Wijnhaven, is de installatie door een storing uit balans geraakt. Vervolgens kreeg de wind er vat op.

Het Algemeen Dagblad sprak ook met GSA-jurylid Peter Meijboom. Hij is gespecialiseerd in werken op hoogte en geeft cursussen aan glazenwassers en gevelreinigers. Hen wordt geleerd om risico’s in te schatten, met name bij slecht weer. "Het ligt er maar net aan aan welke kant de wind waait. Is het een aanvaardbaar risico, ja of nee? Bij twijfel niet doen, is het advies dat we ze meegeven."

Concurreren op prijs

Volgens Meijboom gebeurden er het laatste jaar veel ongelukken bij gevelinstallaties. "Minimaal één incident per week, dat is te veel. Het gaat dan vooral om storingen en het bevrijden van personeel." Dat komt doordat er vaak geconcurreerd wordt op prijs en niet zozeer op veiligheid, als het gaat om onderhoud van gebouwen. "Dat moet echt anders."