Probiotische reinigingsmiddelen steeds populairder

Probiotische reinigingsmiddelen steeds populairder

Probiotische reinigingsmiddelen kunnen van toegevoegde waarde zijn in de schoonmaak. De micro-organismen in deze schoonmaakmiddelen dringen namelijk binnen tot de diepste lagen van het vuil en breken de slecht ruikende organische substanties af, zoals urine en vet. Voorwaarde is echter wel dat de middelen goed worden toegepast. "Het is niet even aanbrengen, wrijven, afnemen en klaar is Kees."

Probiotische reinigingsmiddelen, ofwel bacteriologische reinigingsmiddelen, winnen aan populariteit. Gek? “Nee”, zegt technical manager Jan Vandenhende van Werner & Mertz. “Deze schoonmaakmiddelen kunnen wat reguliere producten niet kunnen.” Aan deze schoonmaakmiddelen zijn, zo vertelt hij verder, bacteriesporen toegevoegd die organische vervuiling afbreken. “Hierdoor zorgen deze middelen ervoor dat de slechte bacteriën die zorgen voor stankoverlast zich minder of niet meer kunnen vermeerderen.”

Probiotische reinigingsmiddelen zijn hierdoor uitermate geschikt voor diepliggend vuil. “Neem urine dat in de voegen van tegels is getrokken. Die krijg je niet met reguliere middelen schoon, wel met probiotische producten”, aldus Vandenhende.

Probiotische reinigingsmiddelenHoe werken probiotische reinigingsmiddelen?

Hoe werkt het? In probiotische reinigingsmiddelen worden bacteriesporen toegevoegd. Die bevinden zich in slaapstand, en worden pas actief als ze in contact komen met organische stoffen. “Dan voeden die bacteriën zich met organische stoffen in bijvoorbeeld voedselresten en urine. Daardoor worden enzymen aangemaakt, die de vervuiling afbreken tot voeding voor de bacterie. Op deze manier dringen probiotische reinigingsmiddelen binnen tot de diepste lagen van het vuil en breken de slecht ruikende organische substanties af.”


LEES OOK: Enzymatisch reinigen of probiotisch reinigen: wat is het verschil?


Van toegevoegde waarde voor schoonmaak

Vandenhende weet dat de speciale middelen van grote toegevoegde waarde zijn voor bepaalde onderdelen van het schoonmaakwerk. “Neem zorginstellingen. Daar zijn in verhouding meer mensen die incontinent zijn, de geur van urine is er dan ook dikwijls aanwezig. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld cafés, waar men nog wel eens naast de pot plast. Probiotische middelen zijn hier absoluut van toegevoegde waarde.”

Maar de inzetbaarheid is breder, verzekert Vandenhende. “Werner & Mertz biedt verschillende oplossingen aan. BIOBACT clean is bijvoorbeeld biotechnologische allesreiniger voor handmatige of mechanische reiniging van alle waterbestendige oppervlakken, zoals baden en sanitaire omgevingen, keukenvloeren, sportzalen, kleedkamers en ruimtes die veelvuldig gebruikt worden. Maar het is ook toepasbaar voor afvoeren waar geurbestrijding nodig is. Daarnaast bieden we met BIOBACT scent spray een biotechnologische geurverwijderaar aan die slechte geuren in textiel, zoals tapijten, gordijnen, meubilair in woonzorgcentra en restaurants verwijderd.”

Luchtverfrissers werken slechts kort

Probiotische reinigingsmiddelen zijn probleemoplossers, weet Vandenhende. “Slechte geuren zijn in veel gevallen een probleem, vooral in frequent bezochte ruimtes. Men gebruikt dan luchtverfrissers om de geuren te maskeren, maar deze parfums werken slechts voor een korte periode en verliezen snel effect. Ze nemen immers de oorzaak van de slechte geur niet weg.”

Probiotica vergoten hygiënische perceptie

Door probiotische reinigingsmiddelen in te zetten wordt de hygiënische perceptie van een ruimte vergroot. “Neem de luchtvaart. Probiotische middelen voorkomen dat het reiscomfort negatief wordt beïnvloed. Immers, hygiëne en een goede luchtkwaliteit zorgen voor een aangenaam gevoel tijdens het reizen. Dat blijft mensen bij, in het langetermijngeheugen”, aldus Vandenhende. Hij tekent wel aan dat micro-organismen anorganische stoffen niet kunnen afbreken. Denk hierbij aan kalk, roest en rubber, zoals schoenstrepen en strepen van rollend materiaal. “Het is een schoonmaakmiddel voor ernaast, naast de reguliere reinigers. Bovendien moeten de middelen anders worden toegepast.”

Vandenhende doelt op het feit dat de probiotische schoonmaakmiddelen een langere inwerktijd kennen. “Het is niet even aanbrengen, wrijven, afnemen en klaar is Kees. Nee, bacteriologische reinigingsmiddelen moeten enkele uren inwerken. De vloer blijft nat, je neemt deze niet af. Daarom zeggen wij ook altijd: pas ze in bijvoorbeeld een kantoorpand toe aan het einde van de werkdag, wanneer iedereen al naar huis is.”

Geen speciale training vereist

De technical manager van Werner & Mertz ziet de vraag naar bacteriologische reinigingsmiddelen toenemen vanwege de goede resultaten. “En vanwege het feit dat, als ik praat over onze probiotische middelen, de producten volledig vrij zijn van gevaarlijke stoffen en gemaakt zijn uit 100 procent natuurlijke micro-organismen voor de veiligheid van de eindgebruiker. De middelen zijn verder vrij van het gevaarsymbool, een speciale opleiding van het personeel is dus niet vereist.”

De oplossingen van Werner & Mertz onder de namen Biobact Scent en Biobact Clean zijn veilig voor mens, én voor het milieu. “Alle ingrediënten zijn volledig afbreekbaar en de flessen zijn gemaakt uit 100 procent recycled plastic uit de huishoudelijke afvalzak. Dit productgamma loopt hiermee voorop in het streven van de Werner & Mertz om uiterlijk 2025 100 procent herbruikbare, recycleerbare en composteerbare verpakking te gebruiken. Vandenhende: “Werner & Mertz Professional streeft ernaar om 100 procent gerecycleerd plastic te gebruiken, maar het beperkte aanbod van kwalitatief gerecycled plastic laat dit nu nog niet toe. Wij willen dit doel echter wel bereiken tegen 2025 voor alle verpakkingen in ons consumentengamma.”

Een microbieel reinigingsproduct met micro-organismen:

  • heeft reinigende- en / of geurbestrijdende eigenschappen
  • produceert enzymen die organische stoffen (vuil) zoals vet of urine afbreken
  • zorgt voor diepe penetratie van oppervlakken, kunnen bestanddelen afbreken tot natuurlijke materialen
  • heeft een langdurige microbiële werking die de opbouw van nieuw organisch vuil voorkomt

Dit artikel is gesponsord door Werner & Mertz