Griep: schoonmaken of desinfecteren?

Hoewel de lente gelukkig inmiddels in aantocht is, blijkt dat nog niet uit het aantal winter-gerelateerde ongemakken: volgens het RIVM is er nog steeds sprake van een griepepidemie in Nederland. Veel mensen hebben er de afgelopen twee maanden al aan moeten geloven.

door Marten Kops & Hans Razenberg van de NVZ

Jaarlijks overlijden 250 tot 2000 mensen aan griep

Hoewel een gezond persoon met een weekje uitzieken er weer bovenop is, geldt dat niet voor mensen met een verminderd afweersysteem. Jaarlijks zijn er 250 tot 2000 mensen in Nederland die aan griep overlijden. Een griepepidemie is dus ook een tijd die voor de professionele schoonmaker extra aandacht vergt: wat kunt u doen om een snelle verspreiding van griep in een bijvoorbeeld een verzorgingshuis te voorkomen?

Goede hygiëne is beste manier om jezelf te beschermen

Zoals de meeste mensen inmiddels weten, wordt griep veroorzaakt door het influenza virus. Een vervelend virus dat elk jaar net een beetje veranderd, waardoor we er elk jaar opnieuw last van kunnen krijgen. En hoewel de griepprik soelaas kan bieden, kan het zijn dat voor de inenting nét de verkeerde influenza-varianten van dat jaar zijn gekozen, waardoor je alsnog vatbaar bent voor de griep. Ongeacht of je de griepprik hebt gehad, blijft dan de beste manier om jezelf te beschermen tegen griep: goede hygiëne.

Desinfectie niet altijd nodig voor goede hygiëne

Sommige mensen denken bij het horen van de term ‘goede hygiëne’ meteen aan het desinfecteren van handen en oppervlakken. Echter is hygiëne veel meer dan desinfectie. In de detergentenbranche hanteren we de volgende definitie van hygiëne: “De praktijk waarmee mensen een goede gezondheid onderhouden en bevorderen. Het schoon houden van zichzelf en de omgeving en – indien nodig – het desinfecteren van oppervlakken, handen, de omgeving of voorwerpen voor persoonlijk gebruik zorgt voor het doorbreken van de infectieketen en draagt bij aan hygiëne. Andere hygiënemaatregelen zijn bijvoorbeeld het afstand houden van zieke mensen”. Voor het bereiken van goede hygiëne is daarmee lang niet altijd desinfectie nodig.

Doelgericht hygiëne om keten van besmetting te doorbreken

Met name in het geval van griep, veroorzaakt door een virus, zijn veel desinfectiemiddelen (bactericiden, oftewel bacteriedodende middelen), net als antibiotica, zelfs nutteloos. ‘Gewoon’ goed schoonmaken is bij het voorkomen van griep in de meeste gevallen voldoende: was regelmatig handen met water en zeep en let bij het schoonmaken vooral op deurknoppen, kranen en de leuning van de trap. Oftewel, die kritische plekken waar de overdracht van griep het vaakst plaatsvindt. We noemen dit ook wel ‘doelgerichte hygiëne’: hygiëne toepassen op de meest kritische punten en tijdstippen om de keten van besmetting te kunnen doorbreken.

We zijn eerder te vies dan te schoon

Dit laatste klinkt allemaal heel logisch, maar in praktijk zijn goede hygiënepraktijken verre van een realiteit. We zijn eerder te vies dan te schoon en naarmate de middelen en machines als maar beter en effectiever worden, maken we er meer en meer een smeerboel van. En dat is bijzonder zorgwekkend in een tijd waarin antibioticaresistentie steeds vaker voorkomt, er maar weinig nieuwe antibiotica ontwikkeld wordt en waardoor je dus juist in toenemende mate afhankelijk wordt van een goede hygiënestrategie.

Balans opmaken tijdens Hygiëneforum 2019

Wilt u meer weten over het belang van goede hygiëne en hoe je tot de juiste strategie komt? Zet dan 15 oktober 2019 maar vast in de agenda. De NVZ, met haar partners en sponsoren, organiseert op die dag de derde editie van het Hygiëneforum. Met al vijf toegezegde, internationaal gerenommeerde sprekers, belooft het wederom een zeer interessante dag te worden. We zullen tijdens het Hygiëneforum 2019 de balans opmaken: welke stappen zijn genomen om doelgerichte hygiëne inderdaad tot een dagelijkse praktijk te brengen? Via www.hygieneforum.nl houden we u niet alleen op de hoogte van het Forum, maar ook van allerlei andere activiteiten die de verschillende partners op dit gebied organiseren.

Lees ook:
NVZ: goede hygiëne krijgt nog steeds te weinig aandacht
Griepepidemie zwelt opnieuw aan: Weer meer mensen met griep