Een schoonmaakmachine leasen: hoe werkt dat?

Een schoonmaakmachine leasen: hoe werkt dat?

Een schoonmaakmachine leasen in plaats van kopen: het gebeurt steeds vaker. Maar hoe werkt dat in de praktijk? En welke opties zijn er? De belangrijkste punten op een rij. Volg Service Management op LinkedIn:

Als je een schoonmaakmachine least in plaats van koopt, hoef je niet in één keer een flinke investering te doen. Je betaalt dan een vast termijnbedrag. De kosten kun je uitsmeren over de termijn van het schoonmaakcontract met je opdrachtgever en de duur van de lease.

Leasen, kopen of huren?

Download gratis whitepaper

Hoe werkt een schoonmaakmachine leasen in de praktijk?

Via internet worden leasecontracten voor schoonmaakmachines al vanaf 950 euro aangeboden. Tot een aankoopbedrag van 25.000 euro hoeft het schoonmaakbedrijf bij een van de leveranciers geen jaarcijfers te overleggen. Maar vaak wil de betreffende leverancier dan wel iets meer over je bedrijf weten om meer zekerheid te hebben. Geen jaarcijfers biedt dan voor kleinere schoonmaakbedrijven de mogelijkheid om grotere schoonmaakmachines te leasen. Een van de leveranciers doet bijvoorbeeld wel een creditcheck om te zien of bedrijven kunnen voldoen aan de betalingsverplichting die ze aangaan.

Er zijn twee vormen van schoonmaakmachines leasen:

  • Financial lease
  • Full-operational lease

Financial lease

In de praktijk is de financial lease de meest voorkomende vorm. Dat is een financieringsvorm waarbij de waarde van de machine én de rente is afgedekt. Het eigenaarschap van de machines blijft in handen van het schoonmaakbedrijf. Er wordt een restwaarde afgesproken
(slotsom) en de lease wordt in 12, 24, 36 of 48 maanden voldaan. De termijn hangt af van de wens van het schoonmaakbedrijf.

Na afloop van het contract bieden leveranciers vaak drie opties:

  1. Het bestaande leasecontract verlengen
  2. De geleasede schoonmaakmachines teruggeven
  3. De schoonmaakmachine kopen voor een laag bedrag

Full operational lease

Bij deze vorm blijft het eigendom van de schoonmaakmachine bij de leverancier en kiest het schoonmaakbedrijf voor gemak en flexibiliteit. Bij full operational lease factureert de leverancier de machine per bedrijfsuur. Dat is all-in. Dus inclusief zaken die slijten: rubbers, borstels, zuigmotor, dichtingen en batterijen. Als voorbeeld: een van de leveranciers verricht na 150 uur een grote servicebeurt. Na 300 uur wordt de machine ingenomen en krijgt het schoonmaakbedrijf een andere, jonge en gereviseerde machine met niet meer dan 600 uur op de teller. De oude machine gaat via een opkoper naar de verkoop en kopers kunnen daar nog lang mee vooruit.

Meer weten over het leasen, huren of kopen van een schoonmaakmachine?

In de gratis whitepaper Schoonmaakmachines: Kopen, leasen of huren? leggen we alles uit over de verschillende methodes. Je leest onder meer over de voor- en nadelen van de verschillende opties en en wanneer je het beste tot welke keuze kunt overgaan. Zo kom je erachter of leasen in jouw geval een verstandige keuze is, of dat je misschien toch kunt overgaan tot kopen. Misschien blijkt wel dat huren de beste optie is.