Innovatiegoeroe Vincent Everts: schoonmaak, kies het juiste pad

Innovatiegoeroe Vincent Everts: schoonmaak, kies het juiste pad

Er is innovatie die mensen ondersteunt en de vrijheid geeft om het werk te doen zoals ze dat zelf willen doen. En er is innovatie die er voor zorgt dat schoonmakers in een streng keurslijf terecht komen door ze op de vierkante centimeter te volgen. Volgens trendwatcher Vincent Everts doet de branche er goed aan vooral voor de eerste optie te gaan.Volg Service Management op LinkedIn:

Niet bepaald innovatie

Everts, goeroe als het gaat om digitale vernieuwing, volgt de schoonmaakindustrie als buitenstaander, maar heeft tijdens de Interclean vorig jaar wel zijn ogen uitgekeken. “Ongeveer twaalf hallen en er waren er slechts twee die gevuld waren met echte innovatie. Verder kwam ik vooral nóg betere dweilen tegen of schoonmaakmiddeltjes die net iets beter waren dan de vorige versie. Niet bepaald innovatie als je het mij vraagt.”

Innovaties verdeeld in twee categorieën

De innovaties die Everts wel tegenkwam verdeelt hij in twee categorieën: “Aan de ene kant heb je slimmigheden die er alles aan doen om mensen in een strak keurslijf te persen. Die eigenlijk van de mens een robot proberen te maken door continue te meten of de rookpauzes niet lang genoeg duren en of er op de juiste plek op de juiste tijd wordt schoongemaakt. Het gaat dan om zo veel mogelijk controleren en organiseren waarbij werknemers beperkt worden in hun vrijheden. Ze moeten doen wat de software zegt. Ik vond dat vreselijk om te zien.”

Interessante ontwikkelingen binnen de branche

Aan de andere kant ziet de innovatie-expert dat er interessante ontwikkelingen binnen de branche gaande zijn die schoonmakers juist de kans geven om zich vrijer te bewegen en het werk in te richten zoals hij of zij dat graag zelf wil. “Denk daarbij aan de manier waarop sensoren worden gebruikt binnen gebouwen of ruimtes. Die laten zien of iets schoon is en tonen waar er echt schoongemaakt moet worden en waar het niet nodig is. Dat soort vernieuwing maakt mensen sterker en professioneler.” Het mag voor zich spreken dat Everts van deze vorm van innovatie meer gecharmeerd is. “Ik hoop dat de schoonmaak deze weg inslaat.”

Robots waarvoor je whizzkids moet inhuren

Dat robotisering in de schoonmaaksector een opmars maakt, ziet Everts ook. “Die vorm van digitale innovatie kent echter twee kanten van de medaille. Er zijn robots waarvoor je whizzkids moet inhuren om ze aan het werk te zetten. Maar er zijn gelukkig ook robots waar je een of twee keer een route mee aflegt en die vervolgens precies weten wat ze moeten doen. Een trend met robots is dat ze beter met gewone mensen kunnen samenwerken. En dat ze ook makkelijker te programmeren zijn. Dat zou in de schoonmaakbranche ook heel goed werken. Voor dit soort robots zie ik een toekomst weggelegd. En – mede dankzij Chinese ondernemers – worden ze ook steeds goedkoper.”

Grootste verwachtingen van interne navigatie

Maar de grootste verwachtingen heeft Everts van interne navigatie. Apps die weten waar mensen binnen een gebouw rondlopen. “Er is alleen wifi voor nodig en dit is wat mij betreft ook weer een voorbeeld van hoe je mensen kunt helpen om het werk op hun eigen manier te doen.” Al met al kijkt de innovatie-expert met veel interesse naar de ontwikkelingen in de schoonmaak. “Tijdens de Interclean vond ik dat er vooral nog veel extra absorberende sponzen en verbeterde formules van schoonmaakmiddelen te zien waren. “Er is dus nog wel vooruitgang te boeken. Maar als de branche er voor gaat kiezen om de techniek te gebruiken om mensen in hun kracht te zetten en niet om ze te controleren, dan voorzie ik een mooie toekomst.”

Presentatie van Vincent Everts tijdens Interclean 2018