Uitzendbureaus hebben meldplicht bij arbeidsongevallen; consultatie geopend

Uitzendbureaus hebben meldplicht bij arbeidsongevallen; consultatie geopend

Uitzendbureaus spelen een centrale rol bij het inzetten van uitzendkrachten. In hun zorg voor de werknemer schieten zij echter nog vaak tekort. Door het wetsvoorstel 'Invoering meldplicht arbeidsongevallen en vergewisplichten uitleners' wordt de Arbeidsomstandighedenwet gewijzigd. In het kader van goed werknemerschap dragen daarmee zowel het uitzendbureau als de inlener de verantwoordelijkheid en zorgplicht voor uitzendkrachten. Van 20 april tot en met 25 mei 2023 kan er gereageerd worden op de internetconsultatie over het wetsvoorstel.

De inlener, het bedrijf dat iemand inhuurt, draagt de grootste verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van de uitzendkracht. Op dit moment gaat het bij een op de vijf geregistreerde slachtoffers van een arbeidsongeval om een uitgeleende werknemer of zelfstandige. In de Arbowet staat al opgenomen dat de inlener verplicht is om een ongeval te melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Volgens de Arbeidsinspectie is er sprake van een ondermelding. Met het wetsvoorstel moet de inlener het arbeidsongeval ook melden aan het uitzendbureau en aan alle andere uitzendbureau die een uitzendkracht hebben werken op de plaats van het ongeval. Nieuw in de wet is dat het uitzendbureau ernstige en dodelijke arbeidsongevallen van uitzendkrachten moeten melden aan de Arbeidsinspectie. Dit betekent in de praktijk dat hetzelfde ernstige arbeidsongeval twee keer wordt gemeld aan de Arbeidsinspectie.

Het doel van het nieuwe wetsvoorstel is om de veiligheid op de werkvloer voor uitzendkrachten te verbeteren. Door het voorstel komt er meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden. Bovendien wordt op deze manier de ondermelding tegengegaan. Het wetsvoorstel komt voort uit de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten waarbij het doel is om misstanden in de werk- en leefsituatie van arbeidsmigranten tegen te gaan. Ook krijg het uitzendbureau de plicht om na het ongeval na te gaan of er voldoende maatregelen genomen zijn zodat deze of andere werknemers weer veilig aan het werk kunnen gaan op de arbeidsplaats, ook wel vergewissen genoemd.

De internetconsultatie loopt tot en met 25 mei 2023.