Schoonmakers willen meer respect en eerlijke arbeidsomstandigheden

Schoonmakers willen meer respect en eerlijke arbeidsomstandigheden

Nederlandse schoonmakers hebben actie gevoerd om aandacht te vragen voor meer respect voor het vak (wereldwijd) en voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Dit gebeurde vorige week tijdens Justice For Cleaners Day, voor het Europees Parlement in Brussel. Van die actie is een filmpje gemaakt waarin schoonmakers duidelijk maken waarvoor zij strijden.

Het was de 29ste keer dat er internationaal tijdens Justice For Cleaners Day, op donderdag 15 juni, werd stilgestaan bij misstanden in onder meer de schoonmaak en dat er aandacht werd gevraagd voor meer respect en rechtvaardigheid. Ook schoonmakers in Nederland voerden afgelopen week actie, samen met Europese collega's voor het Europees Parlement in Brussel. Dit jaar was er extra aandacht voor de internationale samenwerking tussen vakbonden, schoonmakers en facilitair dienstverleners.

Rechtvaardigheid voor schoonmakers

Nog altijd is er sprake van onrechtvaardigheid ten opzichte van schoonmakers. Racisme, seksisme en onderbetaling komen nog steeds voor. Khadija Tahiri, president van het Schoonmakersparlement van FNV Schoonmaak, vindt dat deze misstanden aan de kaak moeten worden gesteld. "Niet alleen in Nederland is er nog steeds werk aan de winkel om voldoende respect te krijgen voor de belangrijke functie van schoonmakers in de maatschappij, maar ook internationaal is er nog veel te verbeteren. Daarom is het goed dat wij optrekken met vakbonden en schoonmakers in heel Europa. Samen maken we een nog stevigere vuist voor rechtvaardigheid voor schoonmakers."

Misstanden aan de kaak stellen

Vorig jaar heeft vakbond FNV Justice For Cleaners Day teruggeclaimd als vakbondsdag, nadat werkgevers er een ‘Dag van de Schoonmaker’ van hadden gemaakt. FNV juicht het toe dat werkgevers hun schoonmakers in het zonnetje willen zetten, maar niet op deze dag die al jarenlang internationaal door vakbonden wordt gebruikt om juist misstanden aan de kaak te stellen. "Om dat signaal kracht bij te zetten werken de schoonmakers nu nog vaker samen met collega’s in de rest van Europa."