Schoonmakers werken zonder vergunning bij hotel in Noordwijk

Schoonmakers werken zonder vergunning bij hotel in Noordwijk

Bij een hotel in Noordwijk zijn pasgeleden tijdens een controle twee schoonmakers aangetroffen die daar illegaal aan het werk waren. Voor de schoonmakers, afkomstig uit Syrië en India, waren namelijk geen tewerkstellingsvergunningen aangevraagd. Dit is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Het hotel en het uitzendbureau krijgen hiervoor een boete.

De Arbeidsinspectie voerde in samenwerking met de Vreemdelingenpolitie (AVIM) de controle uit bij het betreffende hotel. De aanleiding voor de controle was een melding waarin werd gesteld dat er mogelijk sprake zou zijn van illegale tewerkstelling in de schoonmaaktak bij het hotel.

Tijdens de controle, die alleen gericht was op de schoonmakers, troffen de inspecteur in totaal twaalf werknemers aan. Negen van hen zijn gehoord. Twee werknemers waren dus niet gerechtigd om in Nederland arbeid te verrichten.

Nader onderzoek

De Arbeidsinspectie doet nog nader onderzoek of de verstrekte arbeidstijdenregistratie door het hotel deugdelijk en waarheidsgetrouw is. Daarnaast zal er nader onderzoek worden verricht naar de Wet arbeid vreemdelingen en de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Het hotel maakt gebruik van een schoonmaakuitzendbureau als inlenende partij. De uitlenende partij (het schoonmaakuitzendbureau) heeft een familiare band met de eigenaren van het hotel.