Schoonmakers in Academisch Medisch Centrum willen meer loon

Schoonmakers in Academisch Medisch Centrum willen meer loon

Schoonmakers in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam willen meer loon. Zij overhandigen daarom woensdag 5 april een petitie aan de ziekenhuisdirectie. Onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen: "Terwijl iedereen in het ziekenhuis er dit jaar in totaal ruim 10 procent bij krijgt, blijven de schoonmakers dit jaar steken op slechts 2,75 procent. Dat is veel te weinig, gezien de huidige inflatie."

De petitie is ondertekend door 111 schoonmakers en wordt overhandigd aan Leo de Haan, Directeur Facilitaire dienst bij het Amsterdam UMC. "Het verschil in loonsverhoging dit jaar is bizar, vooral als je beseft dat de mensen naast elkaar aan het werk zijn, op dezelfde afdeling, in hetzelfde ziekenhuis", vindt Maas.

De vakbond wil dat het ziekenhuis actie onderneemt. Het AMC hoeft zich daartoe niet verplicht te voelen. De schoonmaak is namelijk uitbesteed aan Hago Zorg. Daardoor vallen de schoonmakers onder een andere cao: de cao voor de schoonmakers.

Waardering uiten

Waarom krijgt de ziekenhuisdirectie dan toch de petitie aangeboden? Maas verklaart: "Wij vinden dat de ziekenhuisdirectie als opdrachtgever een verantwoordelijkheid heeft voor alle mensen die in het ziekenhuis werken, ook voor de schoonmakers. De directie kan bijvoorbeeld de schoonmakers een aanvulling geven op de cao, uit waardering voor hun werk." Een andere genoemde reden is dat het ziekenhuis de werkgevers in de schoonmaak zou kunnen stimuleren om snel iets aan de situatie te veranderen.

Aanvulling op de cao is nodig

CNV Vakmensen pleit al geruime tijd voor een aanvulling op de cao, die nog loopt tot 1 juli 2024. Maas: "Toen we deze cao afspraken, eind 2021, leek het nog een mooi resultaat. In 2,5 jaar tijd zouden de lonen in totaal stijgen met 7,65 procent. Inmiddels zijn we ingehaald door de realiteit van een bijzonder hoge inflatie, die we toen nooit hadden kunnen voorzien. We willen daarom nu een tussentijdse aanvulling, dat is een heel reële vraag. Maar de werkgevers houden de hand op de knip en willen niks extra’s betalen. Daarom vragen we in deze petitie ook aan opdrachtgevers om hier wat van te vinden en hun verantwoordelijkheid nemen." Eerder dit jaar vroegen ook de schoonmakers in het LUMC in Leiden met een petitie aandacht voor het grote verschil in loonsverhoging.