Schoonmakend Nederland adviseert om goed op te letten bij het inlenen van medewerkers

Schoonmakend Nederland adviseert om goed op te letten bij het inlenen van medewerkers

De vakantieparken in Nederland zijn deze zomer compleet volgeboekt. Voor schoonmaakbedrijven kan het een flinke uitdaging zijn om de planning rond te krijgen, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Uitzendbureaus en bemiddelaars van zzp'ers kunnen een helpende hand bieden en medewerkers uitlenen. Schoonmakend Nederland adviseert schoonmaakbedrijven om altijd goed op te letten met wie ze samenwerken en of de partner betrouwbaar is.

Nu de arbeidsmarktkrapte aanhoudt, lijkt arbeidsbemiddeling soms een oplossing om aan voldoende medewerkers te komen. Dat kan in de vorm van een uitzendbureau, maar ook als bemiddelaar van zzp’ers. Het is niet altijd even duidelijk welke medewerkers via welke bedrijven ingehuurd worden om schoon te maken.

Keurmerk

Daarom adviseert Schoonmakend Nederland om bij het inlenen van mensen er altijd op te letten dat je met een betrouwbare partij een overeenkomt aangaat. Deze zijn bijvoorbeeld aangesloten bij de ABU of NBBU, en/of beschikken over het SNA-Keurmerk. “Controleer iedere drie maanden of het uitzendbureau nog steeds ingeschreven staat in het SNA-register en voldoet aan de norm. Leg ook vast dat het bureau waarvan je medewerkers inleent geen toestemming heeft om onderaannemers in te zetten.”

Eigen verantwoordelijkheid

Schoonmaakbedrijven die medewerkers van het uitzendbureau laten werken op een park waarmee zij een overeenkomst hebben, hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. “Controleer op locatie altijd het identiteitsbewijs van de medewerker. Mocht het uitzendbureauzijn zaken niet op orde hebben, dan loop je ook als schoonmaakbedrijf het risico aansprakelijk gesteld te worden voor eventueel niet afgedragen belastingen en premies of een naheffing omdat bijvoorbeeld uitzendkrachten niet het cao-loon hebben gekregen.”

Arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) controleert ook vakantieparken. De NLA houdt toezicht op naleving van verschillende wetten en regelingen en controleert op arbeidsomstandigheden en eerlijk werk. Mochten er ondeugdelijke constructies aan het licht komen bij het inlenen van personeel, dan kunnen die leiden tot ingewikkelde en mogelijk kostbare herstelacties. Pasgeleden kwam nog in het nieuws dat de arbeidsinspectie een schimmige constructie had ontrafeld van een uitzendbureau uit Bilthoven dat schoonmakers, van wie veelal de identiteit niet bekend was, illegaal aan het werk zette bij vakantieparken.