Lunchwebinar stilt informatiehonger naar het nieuwe SIEV-Keurmerk

Lunchwebinar stilt informatiehonger naar het nieuwe SIEV-Keurmerk

Het SIEV Keurmerk 'Goed geregeld schoon' dat van kracht is sinds 1 juni roept in de markt her en der vragen op. Reden voor de mkb-branchevereniging om een lunchwebinar te houden op 12 juli. Maurice Rutgrink (voorzitter van de SIEV Keurmerkcommissie), Frank Verberne (bestuurslid en in het bezit van het nieuwe SIEV-Keurmerk) en Edgar van Engelen (directeur van Qualis Insight) beantwoordden tijdens het lunchwebinar meerdere vragen over het nieuwe SIEV-Keurmerk voor schoonmaak- en specialistische reinigingsbedrijven.

SIEV stelt dat (potentiële) leden grote behoefte hebben aan een praktisch keurmerk en stapte daarom per 1 juni over op een nieuw keurmerk. Dit betekende einde aan de samenwerking met Keurmerk Nederland. Rutgrink: "SIEV-leden stelden uiteenlopende vragen, want voor velen is nog te veel onbekend waarom wij op 1 juni 2023 zijn overgestapt naar een eigentijds en praktijkgericht SIEV-Keurmerk 2.0. Door ons vernieuwde keurmerk hebben we in goede harmonie de samenwerking met Keurmerk Nederland beëindigd." Tijdens het lunchwebinar werden meerdere vragen besproken.

Driejarig keurmerk

Allereerst gingen de sprekers in op de vraag waarom ervoor gekozen is om over te stappen van een tweejarig naar een driejarig keurmerk. SIEV geeft aan dat de vereniging dit heeft gedaan om zo meer waarde aan het keurmerk te geven. "Alleen de audit op de interne organisatie is niet onderscheidend. Door praktijkaudits toe te voegen, geeft het keurmerk ‘meer waarde en duidelijkheid waar het om draait’ voor je bedrijf en voor je opdrachtgevers. Praktijkaudits worden jaarlijks gehouden, waardoor het SIEV-Keurmerk 2.0 nóg meer gaat leven."

Hoogte bedrag lidmaatschap

Het tweede onderwerp dat aan de orde kwam ging over de hoogte van het lidmaatschapsgeld. "Als SIEV-lid betaal je lidmaatschap op basis van je omzet. Het grote verschil is dat we dit ook hebben gelijkgetrokken met het SIEV-Keurmerk 2.0, waardoor het eerlijker is verdeeld. Stel, je hebt slechts vijf medewerkers in dienst en een hoge omzet, dan betaalde je eerst een laag tarief. Het huidige tarief voor het SIEV-Keurmerk 2.0 is nu een tarief die bij je omzet past. Heb je 25 medewerkers in dienst en een lage omzet, dan betaalde je eerst een te hoog bedrag en nu een laag tarief die bij je omzet past."

Praktijkaudit

De sprekers gingen ook in op de praktijkaudit van het SIEV-Keurmerk 2.0. "Dit is een kwaliteitscontrole bij enkele opdrachtgevers waar het bedrijf schoonmaakt, op het moment dat de schoonmakers hier aan het werk zijn. De controleur stelt tijdens het bezoek vragen aan de medewerker(s) op de locatie en er wordt gekeken naar de conditie van de materialen, hoeveelheid van de middelen en naar de werkwijze van de medewerker(s). Kortom, het SIEV-Keurmerk 2.0 is een echt praktijkkeurmerk voor schoonmaak- en specialistische reinigingsbedrijven." Edgar van Engelen verricht de eerste audit, dit is de organisatie-audit. De praktijkaudit voeren auditeurs van Qualis uit. Goed om te weten is dat Qualis zijn agenda aanpast in overleg met de schoonmaakbedrijven. Dus als de schoonmaken bij opdrachtgevers overdag aan het werk zijn, dan komt Qualis overdag de praktijkaudit lopen. Werken de schoonmakers in de avonduren, dan is de praktijkaudit 's avonds.

Verschil in keurmerken

Deelnemers aan het webinar kregen uitleg over het verschil tussen
Qualis en Keurmerk Nederland. SIEV: "Keurmerk Nederland beschikt alleen over kennis op het gebied van organisatie-audits; Qualis heeft naast deze kennis ook veel ervaring in de praktijkaudit; er zit geen commerciële gedachte achter. Daarmee onderscheidt het nieuwe SIEV-Keurmerk zich duidelijk van andere keurmerken."

Positief en transparant

Rutgrink sluit af: “Onze mkb-branchevereniging wil bedrijven in de schoonmaakbranche de mogelijkheid geven om zich positief en transparant te onderscheiden van minder presterende branchegenoten. Een onafhankelijke en deskundige inspecteur toetst het schoonmaakbedrijf op belangrijke zaken in de wet- en regelgeving, zoals de AVG, RI&E en schoonmaakcao, de afdrachten aan de Belastingdienst, RAS en het opleidingsbeleid. En belangrijker nog: de kwaliteit op de werkvloer aan de hand van het werkprogramma, met de insteek om te verbeteren met een praktisch motiverend advies en niet de aloude afstraffing.”