In juni sloten drie schoonmaakbedrijven de deuren

In juni sloten drie schoonmaakbedrijven de deuren

Zo melden de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni lag het aantal faillissementen wederom hoger dan de maand ervoor. Al een paar maanden is er een stijging te zien in het aantal bedrijven dat de deuren moet sluiten.

We kunnen nu de balans opmaken van het eerste halfjaar van 2023. In totaal ligt het aantal faillissementen bijna 60 procent hoger dan in dezelfde periode van 2022. Ook onder schoonmaakbedrijven is er een stijging te zien. Vorig jaar gingen er in de eerste helft van het jaar twaalf schoonmaakbedrijven failliet. Dit jaar staat de teller op vijftien.

300 in één maand

Ten opzichte van mei gingen er 19 procent meer bedrijven failliet. Ook waren er in juni voor het eerst in drie jaar meer dan 300 faillissementen in één maand. De handel was net als in de afgelopen maanden de sector waarin de meeste faillissementen vielen, namelijk 63 procent. De bouwnijverheid volgt de handel op met 41 procent. Dit zijn wel de twee grootste sectoren. Relatief gezien moesten in de horeca de meeste bedrijven de deuren sluiten.

Schoonmaak

In juni gingen er in de schoonmaaksector dus drie bedrijven failliet. Dat is eentje minder dan de maand ervoor. In dezelfde maand in 2022 gingen er maar twee schoonmaakbedrijven failliet. Vorige maand hoefde geen enkele eenmanszaak de deuren voor het laatst op slot te draaien.