Duizenden nieuwe schoonmakers liggen binnen handbereik

Duizenden nieuwe schoonmakers liggen binnen handbereik

Schoonmaakbedrijven rollen over elkaar heen om vooraan te staan bij het roepen dat de arbeidsmarkt zo krap is. 'Wie de mensen heeft, heeft het werk', wordt regelmatig geroepen. Dit terwijl er duizenden mensen op de bank zitten die wel willen werken, maar daar hulp bij nodig hebben omdat ze nieuw zijn in Nederland. RefugeeWork is de plek waar de tienduizenden statushouders die graag willen werken in contact worden gebracht met werkgevers. Ron Steenkuijl van ADG dienstengroep, waar Asito deel van uitmaakt, is de initiator van RefugeeWork.

Steenkuijl vertelt: “Natuurlijk is de arbeidsmarkt krap. Daar twijfelt niemand aan. Maar als je tegelijkertijd zo’n grote groep mensen aan de kant hebt zitten in Nederland, gaat er iets mis. Dat was mijn motief om hiermee aan de slag te gaan. Van alle statushouders in Nederland, dit zijn dus mensen die mogen werken, heeft minder dan de helft een baan. Niet omdat ze niet willen werken, maar omdat ze hulp nodig hebben. Hulp met taal, met regels, met een BSN.”

Vraag en aanbod op één website

RefugeeWork werd in het najaar van 2022 gelanceerd in een samenwerking tussen Vluchtelingenwerk Nederland en de Start Foundation. Dankzij subsidies en andere bijdrages kon het platform worden opgezet en gratis worden gebruikt. Steenkuijl: “Het werkt simpel. Statushouders die aan het werk willen, kunnen zich aanmelden op de site, waar ze hun cv en profiel kunnen uploaden. Dit kan in vele verschillende talen om deze barrière alvast weg te nemen. Op hun beurt kunnen werkgevers vacatures plaatsen. Ook de vacatureteksten en profielen worden vertaald op het platform. Als er een match is, dan kan er snel zaken worden gedaan. Of dat nou via een payroll-constructie is of met een contract voor onbepaalde tijd. Statushouders hebben dezelfde rechten en plichten hebben als andere werknemers in Nederland.”

De beste methode

“De taalbarrière is vaak het grootste obstakel tussen werkgever en de nieuwe werknemer. Maar veel van de werkzoekenden spreken Engels”, zegt Steenkuijl. “Daarbij is werken de beste methode om de taal te leren. In de schoonmaak zijn we bovendien gewend aan mensen die een andere taal spreken, dus eigenlijk zou dit geen groot probleem moeten zijn.”

Eerste stappen op arbeidsmarkt

RefugeeWork (www.refugeework.nl) moet het landelijk platform voor alle vluchtelingen in Nederland worden. Werkgevers, gemeenten, organisaties die zich hard maken voor maatschappelijke belangen en overige partners willen er de krachten bundelen om vluchtelingen aan duurzaam werk te helpen. En dat kan zeker ook in de schoonmaak. Steenkuijl: “De schoonmaak is van oudsher een branche waar mensen de eerste stappen zetten in de arbeidsmarkt. Natuurlijk wil niet iedere statushouder voor altijd in de schoonmaak werken, maar wij zijn bij uitstek een branche waar mensen zich kunnen ontwikkelen, de taal kunnen leren en aan de Nederlandse cultuur kunnen wennen.”

Groot onbenut potentieel

Hebben de schoonmaakbedrijven die klagen over de krappe arbeidsmarkt dan boter op hun hoofd? “Zo zou ik het niet willen zeggen”, vervolgt Steenkuijl. “Maar er is een groot onbenut potentieel beschikbaar. Het zou doodzonde zijn als we daar geen gebruik van maken. We bieden tienduizenden nieuwe medewerkers aan. Het is een win-winsituatie. Naast het feit dat je je eigen personele uitdagingen verzacht, doe je iets goed voor een persoon. Het vinden van werk is essentieel bij het inburgeren. Je geeft iemand een plek in de maatschappij.”