Gevluchte Oekraïners maken schoon in Nederland

Gevluchte Oekraïners maken schoon in Nederland

De Oekraïense vluchtelingen in Nederland mogen hier aan het werk en dat doen veel van hen ook. Al ruim 13.200 vluchtelingen hebben in Nederland een baan gevonden. Dat blijkt uit het aantal meldingen die werkgevers hebben gedaan bij het UWV. Een deel daarvan werkt in schoonmaakbranche.

Sinds 1 april moeten werkgevers het melden bij het UWV wanneer zij een Oekraïense vluchteling in dienst nemen. Vanaf die datum geldt namelijk een vrijstelling voor het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daardoor kunnen zij gemakkelijker aan het werk. De meldplicht is een manier om het risico op misstanden te verkleinen. In april leidde de vrijstellingen tot ruim 4300 meldingen. In mei waren dat er al ruim 8900. De meeste vluchtelingen zijn aan het werk in de regio’s Groot Amsterdam en Den Haag.

Oekraïners in de schoonmaak

De meeste Oekraïners werken in de horeca en via uitzendbureaus. Via uitzendbureaus vinden zij ook onder ander hun weg naar de schoonmaak. Meerdere schoonmaakbedrijven nemen ook zelf Oekraïners in dienst, al gaat dit nog niet altijd even gemakkelijk.