Vakbonden: nieuwe cao voor Kerst wordt lastig

Vakbonden: nieuwe cao voor Kerst wordt lastig

Tijdens de cao-onderhandelingen op vrijdag 3 december hebben de werkgevers (link: https://servicemanagement.nl/sector/cao-schoonmaak-werkgevers-komen-met-meer-dan-ruim-loonbod text: een nieuw bod) gedaan. Jan Kampherbeek, vakbondsbestuurder bij CNV: "Helaas was dat maar een heel klein beetje beter dan het vorige bod. Zo schiet het allemaal niet op. Een nieuwe cao vóór de Kerst wordt op deze manier lastig." Renate Bos, zijn evenknie bij FNV: "Schoonmakers gaan erop achteruit zo."

Werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland kwam vrijdag met een nieuw loonbod. Daarin zou er per 1 april 2022 3 procent, per 1 april 2023 2,5 procent en per 1 april 2024 1,65 procent bijkomen. Startdatum is 1 januari 2022 en de cao zou dan duren tot 1 september 2024. “Eigenlijk hebben ze alleen maar een kwart procent naar voren geschoven”, reageert Bos. “We willen echte prijscompensatie en die wordt niet geboden. Die betekent dat mensen erop achteruitgaan omdat ze dat loon gelijk weer kunnen inleveren bij de supermarkt of de woningbouwcorporatie.”

Heikel punt: eerder stoppen met werken

Het tweede punt waar de onderhandelingen op vastlopen is eerder stoppen met werken, constateert Bos. Deze geldt nu voor maximaal 1 jaar voor de ingangsdatum van de AOW-gerechtigde leeftijd. De regeling duurt tot en met 31 december 2025. Werkgevers wilden het één jaar voor AOW stoppen doorzetten, vakbonden wilden drie jaar. Het compromis, twee jaar, leek binnen handbereik en volgens Schoonmakend Nederland ook al afgesloten. Bos: “Maar, het gaat ons om het hele pakket. En dan zien we dat de RVU-regeling eigenlijk niet goed betaalbaar is voor onze schoonmakers, omdat ze vaak in parttimebanen zitten.”

Renate Bos, FNV: “Eigenlijk hebben ze alleen maar een kwart procent naar voren geschoven."

Generatiepact

Bos ziet dan ook meer heil in het generatiepact. Daarbij heb je drie elementen die aan elkaar gekoppeld zijn: minder werken betekent minder salaris en minder pensioenopbouw. “We hebben in 2018 bij de vorige cao-onderhandelingen afgesproken daar naar te kijken. Het voorstel dat er nu ligt van werkgevers is dat je als schoonmaker drie jaar voor je aow een dag minder mag werken. Dan is wat anders dan drie jaar eerder stoppen met werken in wat toch echt een heel zwaar beroep is. Het is kortom geen oplossing van de werkgevers.”

Tussenvoorstel

De vakbonden willen dat de hotelschoonmakers weer de volgens hen normale toeslag krijgen in het weekend en op feestdagen. Kampherbeek: "We begrijpen dat het voor de werkgevers misschien een grote stap is ineens. Daarom hebben we een tussenvoorstel gedaan. Iedereen die langer dan 12,5 jaar in de schoonmaak werkt, krijgt de normale toeslag. De anderen in 2023 een gedeelte en in 2024 helemaal. Veel te duur, volgens de schoonmaakbedrijven. Dan zouden de hotels de schoonmaak zelf gaan doen en dat zou voor de schoonmakers nog slechter zijn. CNV Schoonmaak vindt dat onzin. Er zijn nu al veel te weinig hotelschoonmakers. Dat blijft ook nog wel even zo."

Jaarurennorm met rooster

Ook over de jaarurennorm is nog geen overstemming. Bij de jaarurennorm maak je een contract met medewerkers waarin je aangeeft hoeveel uren ze per jaar werken, maar kun je die uren flexibel inzetten. Bij piekmomenten kun je dan meer werken en bij rustigere periodes minder, maar je krijgt wel stabiel uitbetaald. Tegenover flexibiliteit staat dan inkomenszekerheid. Bos vindt het belangrijk dat er samen met de jaarurennorm er ook een jaarrooster wordt gemaakt. “We staan niet onwelwillend tegenover de jaarurennorm in bepaalde sectoren, maar het kan niet zo zijn dat je onder het mom van jaaruren overal altijd geplaatst kan worden. Nee, bij die norm hoort een rooster. Of zo’n rooster voor het hele jaar moeilijk te maken is? Dat valt wel mee. Je weet in stadions precies wanneer ze voetballen en in parken kun je de drukte van vakanties uittekenen.”

Kampherbeek: "Zo schiet het allemaal niet op."

Loon tweede ziektejaar naar 100 procent

De Commissie Ziekteverzuim blijft een heikel punt. Schoonmakend Nederland wil deze afschaffen, omdat er te weinig bruikbare dossiers binnenkomen. Vakbonden zijn het daar niet mee eens. De Commissie bekijkt tot nu toe dossiers om te zien hoe de verzuimbegeleiding in de branche verloopt. Bos: “Die Commissie doet gewoonweg goed werk. Natuurlijk, wij zien ook wel dat het grootste probleem in de schoonmaak bij kort verzuim ligt en dat de focus naar de voorkant moet. Maar als de Commissie wordt afgeschaft hebben schoonmakers niet meer de mogelijkheid bezwaar te maken tegen verlaging van hun loon in het tweede ziektejaar. Daarom hebben we gesteld in de onderhandelingen: als de Commissie moet worden afgeschaft, dan moet het loon in het tweede ziektejaar naar 100 procent. Daar hoorden we nog geen nee op van de werkgevers.”

Niet goed genoeg

“Het is niet goed genoeg”, zegt Bos tot slot. “Ik ben een optimistisch mens, maar ik houd mijn hart vast voor vrijdag. We zitten ver in blessuretijd.” Vrijdag 10 december worden de cao-onderhandelingen voortgezet. Dat is de laatste dag die op de planning staat. Wat daar op tafel komt, legt Bos voor aan de schoonmakersregering en het schoonmakersparlement. Dat zijn vertegenwoordigingsorganen van schoonmakers. “Over wat er nu ligt, was de regering niet tevreden.” 17 december komt het schoonmakersparlement bijeen. “Dan stemmen we over het totale pakket. We sluiten geen akkoord op delen. Dan wordt dus ook duidelijk of we het bod kunnen accepteren of actie gaan voeren.”